Областният щаб въвежда строги мерки за публичните събития

09 Юли 2020 16:30

 

Областният кризисен щаб на днешното си заседание взе решение за следните мерки, които да важат до нормализиране на ситуацията в Пловдив и областта и понижаване броя на заразените с коронавирусна инфекция.

Античния театър и кино „Орфей“ да работят при капацитет 30 процента от местата, в което число се включват и децата до 14 години, при спазване и на всички останали противоепидемични мерки. Същото ограничение ще важи и за мероприятията на закрито, като всички такива на територията на областта следва да се съгласуват с Областния щаб и заедно с кметовете да се преценява мероприятията дали да се провеждат или да се отменят с оглед ситуацията.

Областният щаб взе решение да отмени планувания за тази събота концерт в Пловдив на певицата Керана /на площада пред Общината/, тъй като при подобни мероприятия се стига до струпване на по-голям брой хора, невъзможност за спазване на мерките и най-вече дистанция между публиката.

Областният щаб взе също така решение, музикалният фестивал „Opera Open“, да се проведе според програмата му, тъй като от 2400 места, продадените билети са само 350, като в този случай са спазени изискванията. Областният управител проведе разговор с директора на операта Нина Найденова, която гарантира, че ще бъдат спазени всички указания и заповедта на министъра на здравеопазването.

Във връзка с предстоящото провеждане на събори в селата в областта, Щабът взе решение същите да се отменят с оглед епидемичната ситуация.

Във връзка с предстоящия протест в с. Труд, община Марица, с оглед на усложнена ситуация от Областна управа няма да има представители.

„Запознати сме с проблема. Наш екип вече беше на място. Във вторник в 11:00ч. свиквам всички ангажирани с проблема държавни институции, а до дни след това ще поканя и Инициативния комитет, за да ги запозная с мерките, които ще предприемем. Апелирам към хората, към жителите на с. Труд, днес да спазват всички противоепидемични мерки“, заяви областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева.

Тя припомни, че общият брой на положителните проби в област Пловдив към днешна дата е 339 от тях 84 са хоспитализирани, а 200 на домашно лечение.

Към момента 93 са свободните легла в определените болници за прием и лечение на пациенти с COVID-19.

 

Припомням, че днес сутринта на видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки.

Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия за спазване на противоепидемичните мерки.

Main Menu