Пилотно Община Пловдив пуска безплатен интернет в автобуси на градския транспорт

17 Юли 2020 17:01

Община Пловдив пуска безплатен интернет в автобуси и спирки на масовия градски транспорт. Това съобщи ресорният заместник-кмет Тодор Чонов. В момента пилотно услугата е въведена в един автобус по линия 1 с рег. № РВ5148 СР и на спирката на Тунела – Юг, по посока Сточна гара.

„Докато пътниците чакат или вече се возят, могат да използват безплатния интернет за каквото намерят за добре – да четат, да слушат музика или да правят нещо свързано с тяхното образование, работа или занимание“, обясни Тодор Чонов.

Потребителите трябва да изберат безплатната мрежа, която е с наименование ОКТ Plovdiv Free Wi-Fi, като имат две възможности за регистрация - чрез фейсбук профил или имейл. Услугата се предлага и на английски език.

„Ако някой реши да избере опция през имейл, то той ще стане редовен абонат и ще получава важна информация, свързана с градския транспорт на града”, уточни заместник-кметът.

По думите му това е един от начините за надграждане на проекта за градския транспорт, като стане по-предпочитан за хората. В момента Община Пловдив работи по внедряването на различни начини за закупуване на билети от следващата година, които да бъдат по-удобни и за улеснение на пътниците – чрез картово заплащане, мобилно приложение или SMS съобщение (като при „Синя зона“).

Община Пловдив напомня на пътниците, че в секция „Транспорт“ на сайта plovdiv.bg (https://www.plovdiv.bg/item/transport/) е поместена информация и за маршрутните разписания на автобусите. Във виртуалното табло за масовия градски транспорт са показани спирките, разположени из града. При избиране на дадена спирка хората могат да видят в близкия час автобуси по кои линии ще преминат през нея. Дава се възможност да се търси и по посока на маршрута.

Според плановете на Община Пловдив безплатен интернет приоритетно ще бъде внедрен по най-натоварените автобусни линии на градския транспорт и по спирките в Централна градска част, както и на тези, при които по-голямата част от пътниците са ученици и студенти.

Main Menu