Здравко Димитров: Създаваме университетски алианс в Пловдив

21 Юли 2020 14:07

 

По предложение на ръководителите на висшите учебни заведения в Пловдив предстои създаването на университетски алианс, в който Общината да има водеща роля. Това стана ясно по време на среща на кмета Здравко Димитров с ректори и ръководители на пловдивските университети днес.

 

На нея присъстваха представители на всички вузове - ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р инж. Пламен Моллов, ректорът на Медицински Университет - Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, ректорът на Аграрен Университет – Пловдив професор д-р Христина Янчева и помощник – ректорът Величко Родопски, проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак – ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, заместник-ректорът доц. д-р Надя Чернева – заместник-ректор на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“, проф. д-р Въльо Николов – директор на Технически Университет, Филиал Пловдив, президентът на Висше Училище по агробизнес и развитие на регионите проф. д-р инж. Димитър Димитров и проф. д.п.н. Георги Манолов – ректор на Висшето училище по сигурност и икономика.

 

„Тази среща трябваше да се състои още преди епидемията. Исках да чуя от всеки един от вас какви са приоритети на вашите учебни заведения, какви проекти подготвяте за бъдещия програмен период, в който ще участвате с проекти по програми на ЕС и как Община Пловдив може да ви съдейства.“ Това заяви кметът Здравко Димитров при откриването на първата официална среща с ръководствата на вузовете в града. По думите му е изключително важно Пловдив като индустриален център, да развива професионалното образование, както в средните, така и във висшите учебни заведения.

 

„Това е бъдещето. Община Пловдив е отворена за вашите идеи и е готова да бъде ваш партньор във всяка една инициатива“, добави още кметът.

 

Кметът Здравко Димитров увери, че срещите ще бъдат регулярни и пое ангажимент общината да стане ефективен посредник в осъществяване на връзката между бизнеса, университетите и средното образование. „Целта е да бъде скъсена връзката между бизнеса и образованието, за да се правят гъвкави и модерни програми, адекватни на нуждите на бизнеса и даващи най-добри възможности за реализация на младите хора“, заяви кметът. По думите му Пловдив е университетски град с традиции и има всички предпоставки да се развива и да се превърне в мощен европейски образователен център. За целта обаче е необходимо университети да си взаимодействат, без да бъдат конкуренти и виждам, че вие вече го правите“, подчерта още Здравко Димитров.

 

Университетите изразиха готовност да подкрепят общината и кмета с подготовката на бъдеща стратегия за управление и развитие на града, каквато вече се подготвя от общината. Ръководителите на вузовете са готови да подкрепят с експертиза предложенията на общината, които влизат в Общинския съвет, като работят за това безвъзмездно. Те констатираха още, че научният потенциал в България не се използва рационално и споделиха идеи за евентуална промяна.

 

Според груби сметки на президента на ВУАРР проф. Димитър Димитров, ако в Пловдив има 20 000 студенти, то те харчат средно около 10 000 лв. годишно и оставят около 200 млн. лв. в икономиката на града.

 

Именно заради това ръководителите се обединиха около идеята Пловдив да бъде промотиран като образователен център с много добро качество на живот, с възможност за култура, спорт и развлечение. По тази начин университетите в града ще продължат да привличат, както чуждестранни студенти, така и българите в чужбина. Общината обеща да работи в посока осъществяване на тези идеи.

Main Menu