Пловдив е със сериозен ръст на дуалното обучение

23 Юли 2020 12:11

Пловдив е със сериозен ръст на дуалното обучение. Към момента има 19 паралелки в 6 професионални гимназии, а тази година се очаква да бъдат открити поне още 14 нови.

Община Пловдив за трета година подпомага формирането на дуални паралелки в държавни и общински професионални гимназии, като отпуска средства в размер на 3 000 лв. за всяка една от тях.

По думите на зам.- кмета по образование Стефан Стоянов тази година е рекордна за дуалното обучение в Пловдив. Все повече млади хора се ориентират към професионалните гимназии и придобиването на професия, защото знаят, че ще си намерят лесно добре платена работа.

Дуалното образование залага в учебните програми, както стандартната теоретична подготовка, така и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Предимствата на обучението чрез работа (дуална система на обучение) са много, особено за самите ученици, които освен че получават заплащане, придобиват и практически опит по време на обучението си.

Дуалната форма на обучение играе важна роля и за икономиката на съответната страна, която го прилага, като оказва пряко влияние върху намаляването на младежката безработица с всички ползи, следващи от това.

 

Main Menu