Мисия „Щастлив край“

27 Юли 2020 12:59

 

 

Важните решения в живота ни, тези, които са и трябва да бъдат необратими, променящи цялата ни вселена, могат да се преброят на пръстите на ръцете ни. Пред тях днес сме едни, утре други, и това невинаги е плавен и безпроблемен процес. Важното е всеки да получи подходящата подкрепа, а именно това осигурява фондация „За Нашите Деца“.
Таня и Драго са семейство с ясно оформена зона на комфорт от дълго време. След години неуспешни опити да имат биологично дете и две инвитро процедури, двамата решават да осиновят дете. Семейството подава документи за кандидат-осиновители и прави първата крачка към едно от най-трудните, но и най-прекрасни решения в живота си.
Срещат старши психолога Катерина Ковачева на курс за подготовка на кандидат-осиновители в ЦОП „Св. София“. На него получават информация за спецификите на деца, преживели травмата от изоставянето. Научават и за последиците от институционалния тип грижа върху децата. Представена е и темата за адаптацията на детето в новото му семейство – стъпка по стъпка.
Буквално месец преди да изтече разрешителното им, идва предложението за дете. Таня и Драго вземат бързо решението, че ще осиновят 3-годишната Соня. Още по време на 1-месечния процес на напасване обаче семейството разбира, че е прибързало. Соня все още не говори и двамата трудно я разбират. Вместо детето да свиква с двамата с всяка следваща среща, става все по-неспокойно и Таня обмисля дали двамата с Драго не са взели прибързано решение. Изникват съмнения дали ще се справят, но не се отказват и настойчиво продължават да се срещат с момичето. Няколко дни преди семейството да вземе Соня вкъщи, бъдещата майка Таня става все по-неспокойна и в притеснението си решава да се свърже с психолога Катерина Ковачева.
Тя веднага откликва и се срещат в деня преди малката Соня да отиде в дома на новото си семейство, а срещата е емоционална. Катерина Ковачева бързо разбира, че Таня и Драго са взели решението да осиновят без да премислят дали могат да се справят. Дава на Таня конкретни насоки как първия ден с детето вкъщи да премине спокойно. Въпреки това, напрежението в семейството се покачва с всеки изминал ден, главно защото не разбират детето, което все още не може да говори. Таня няма родителски опит, а на Драго му се налага да работи и не може да й е постоянна опора. Вместо така чаканото дете да донесе радост в семейството им, напрежението взема превес. Още първата седмица Таня споделя, че вече обмисля да напусне съпруга си и дъщеря им, което съвпада със страховете на Драго. Двамата обмислят и да се разделят със Соня, докато не е свикнала с тях.
Таня се започва да се чуди дали изобщо е готова да бъде майка. Така, между страха и отчаянието, между гнева и безсилието, преминават първите седмици от живота на семейството.
По време не ежеседмичните срещи с двойката, първата задача на психолога е да оцени дали има реален риск да се разделят родителите или да се прекрати осиновяването. Катерина Ковачева подкрепя и насърчава емоционалната връзка между Соня и осиновителите й. Заедно планират протичането на всеки ден - какви игри да играят, как да се справят с кризите, как да намалят напрежението. Включва в процеса приемното семейство на Соня, педиатърът, близки и роднини на семейството. В хода на работата Катерина установява, че в историята на Соня има множество специфики. Детето е било изоставено по особено травматичен начин, има редица страхове и фобии, нарушено хранене, трудности в проговарянето и в привързването. Ето защо започва с него дейности в подкрепа на развитието му. Паралелно работи за стимулиране на връзката родители-дете и повишаване на увереността на родителите.
Само за 3 месеца Соня постига невероятен прогрес - вече се храни с разнообразна и домашно приготвена храна, преодолян е страхът й от къпане, което вече приема за забавно занимание. Тя вече произнася много думи правилно и разбираемо, което подобрява комуникацията в семейството и внася увереност у родителите.
Таня все по-често играе заедно с детето, по-спокойна и уверена е. Двете пеят, танцуват и се забавляват, а кризите са все по-редки.
Неотдавна Соня започна да казва “мама” и “тати”, сигурен знак на привързване към тях! А с това мислите за раздяла от страна на родителите й се размиват с всеки изминал ден.
Психологическата подкрепа към майката и стимулирането на емоционалната връзка родители-дете са дълготрайни процеси, върху които психологът Катерина Ковачева продължава да работи. Продължава работата и със самата Соня, защото за нея и новите й родители, това е само началото.
Начало, което, убедени сме, ще доведе до изграждане на спокойна и сигурна атмосфера на доверие и любов в семейство. За да расте още едно дете щастливо и обичано в семейство.

Осиновяването е една от основните алтернативи за осигуряване на сигурна и постоянна семейна среда за деца, лишени от родителска грижа.
В края на миналата година 1635 деца, лишени от родителска грижа, са вписани в регистъра за осиновяване и очакват своите мама и татко, 862 от тях са с увреждане. Общият брой на вписаните в регистъра кандидат – осиновители е със 100 по-малко - 1 561. Едва 500 са национално осиновените през 2019 г. деца. Затова за нас е изключително важно да обучаваме и подкрепяме семействата, решили да дадат нов шанс на дете без родители. 115 през миналата година и 46 за първите шест месеца на тази година са кандидат осиновителните семейства, които преминаха организираните от фондацията обучения и подготовка за бъдещото им родителство. Ние продължаваме подкрепата си за тях и в първите месеци след влизането на детето в живота им.

 

 

Main Menu