Печат на тази страница

Деца и родители създаваха заедно един по-чист и подреден Пловдив

29 Юли 2020 10:07

 

С разнообразни инициативи и при голям интерес премина събитието „Пловдив - по-чист и по-безопасен град, който изграждаме заедно”. Снощи в „Парка на репресираните” в район „Тракия” бе даден стартът на първото от серия от събития с образователни игри и забавления за деца и родители, посветени на създаване на навици и отношение у подрастващите към града, за да живеят в по-добри, чисти и красиви градове, с по-малко трафик и инциденти. Събитието се осъществи в партньорство на Община Пловдив, район „Тракия” и сектор „Пътна полиция“ - Пловдив. Инициативата на БГ Бъди активен бе част от дейностите на програмата _Място България за облагородяване на различни места в града и страната за намаляване на замърсяването на градската среда и е подкрепена от Фондация Кока-Кола.
„С поредица от няколко такива събития в три от районите на града, искаме да дадем възможност на подрастващите да създадат от най-ранна детска възраст у себе си навици и отношение към начина, по който да живеят в по-добри, чисти и красиви градове, с по-малко трафик и инциденти по пътищата“, заяви заместник-кметът Тодор Чонов в приветствието си към дошлите на празника.
На площадката по безопасност на движението главен инспектор Ботьо Гиргинов от сектор „Пътна полиция“ - Пловдив обучи децата, като изнесе интересен урок под формата на игра за правилното движението по пътищата, в която малчуганите се включиха с голям интерес и бяха изключително активни да дават правилни отговори на неговите въпроси. Те направиха и реална симулация за това как трябва да се придвижват на кръстовищата, тъй като на площадката има светофари, пешеходни пътеки и пътни знаци. Тя е предпочитана за каране на велосипеди, тротинетки и ролери и се посещава от малчуганите, които под формата на игра с приятели, се учат стриктно да спазват правилата.
По време на събитието Сдружение БГ Бъди активен проведе серия „Чисти игри” за обучение на подрастващите за правилното разделно изхвърляне на отпадъци. Чрез забавни образователни занимания хлапетата лесно запомниха къде и как да изхвърлят различните видове опаковки.
„Отговорни за чистотата сме и аз, и ти, и всички жители и гости на града, както и институциите. Чистотата зависи от всеки от нас. Знаете, че район „Тракия“ подкрепя проявите на БГ Бъди активен не за първи път. Винаги сме били отворени към инициативите, посветени на създаването на по-добри градски пространства и на активизиране на промяната в средата”, сподели кметът на „Тракия” Костадин Димитров.
По време на събитието, за да бъде пълна картинката за „Идеален град“, БГ Бъди активен, в партньорство с район “Тракия”, поставиха кошовете за разделно събиране в парка.
„С нашата програма _Място България, създаваме партньорства между граждани, организации, бизнес и институции, с които превръщаме грижата за обществената сред, в стимул за гражданска активност и отговорност. Инициативата днес е пример точно за това - как заедно можем да работим, за да покажем как трябва да изглеждат елементите на градската среда и как те да се възприемат и усвоят правилно от подрастващите. Чрез демонстрация на правилно движение по пътищата и демонстрация на правилно събиране на отпадъците вярваме, че децата ще разберат колко е хубаво, когато градската среда е по-чиста и по-безопасна, а едно такова дете ще стане един отговорен възрастен“, смята Румяна Киризиева от БГ Бъди активен.
Следващото събитие от инициативата е в район „Южен“, отново на детската площадка по безопасност на движението срещу парк „Белите брези“ на 6-ти август от 18,00 часа отново с песни, танци и интересни уроци за малките. Организаторите канят децата и техните родители да се включат в следващите акции.

Main Menu