Министър Николова в Пловдив : Трябва да се развива културният, историческият, църковният и шопинг туризъм

06 Авг 2020 10:51

С 30 - 40% се е сринал туризмът у нас тази година заради пандемията от коронавирус. Това обяви в Пловдив вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която пристигна в Пловдив на среща с кмета на града Здравко Димитров.

„Преминаваме през много труден период и трябва да признаем, че резултатите, които са постигнати в областта на туризма, не са добри“, добави министър Николова. По думите ѝ Пловдив е вторият по големина град и дава много възможности за привличане на туристи от страната и чужбина, защото историята и културата са забележителни.

Данните, според единната информационна система на Министерството на туризма сочат, че пренощувалите лица от началото на годината до началото на август в Пловдив са 65411 – повече от 49 999 от тях са българи.

„Страната ни трябва да бъде позната по света като място за туризъм във всички сезони“, каза Николова.
По думите ѝ освен морският туризъм, е изключително важно да се развива и културният, историческият и църковният туризъм, както и шопинг туризма.

„Привличането на повече български туристи и търсене на иновативни начини за това са водещ приоритет за нас и аз искам да се уверя на място какви са проблемите на хората от бранша“, каза министър Николова и добави, че трябва да се спаси това, което е останало за летния туристически сезон и трябва да има повече инициативи за другите видове туризъм.

Николова посочи, че Главната улица в Пловдив предлага много възможности в това отношение. За целта е нужно да се развиват местните туристически продукти с помощта на местната власт и бизнеса, посочи още тя.

Main Menu