Печат на тази страница

Стартира строежът на новата детска градина за 8 групи в район Южен /видео/

10 Сеп 2020 15:13

 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и кметът на район Южен Костадин Язов дадоха старт на строежа на новата детска градина на бул. "Александър Стамболийски" в район. Теренът се намира между КОЦ Пловдив и Професионална гимназия по машиностроене. Проектът е на стойност 4 милиона лева.

Забавачката ще бъде за осем групи за около 200 деца и бъде разположена на 4 декара площ. Ще има паркинг за родителите, басейн и спортен салон, които отговарят на всички изисквания малчуганите да растат здрави и жизнерадостни. Фирмата изпълнител е "Запрянови - 03", която има две години да завърши обекта.

"Ще решим половината от проблемите с недостига на детски заведения в района. Това е първата стъпка, предвиждаме детска ясла в съседен имот. Към момента около 400 деца записани в подблокови детски градини.“, коментира кметът на район "Южен“ Костадин Язов. Здравко Димитров заяви, че район Южен има нужда от изграждане на детски градини. Той обеща и изграждане на едно ново училище.

 

„Изпълняваме обещанията си да изграждаме нови детски градини и това е поредното детско заведение. В момента в район "Централен" се изграждат ДГ „Снежанка“ и ДГ „Перуника“, чието откриване се очаква в рамките на месец. Започнахме строителството и на нова градина на ул. „Богомил“. Извършва се ремонт и на ДГ „Пролет“ и строителството на ДГ „Каменица“ в район "Северен". Предстои разширението на ДГ „Зорница“ в „Южен““. Това заяви кметът Здравко Димитров. 

 

На събитието присъстваха зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, зам.-кметовете на район „Южен“ Атанаска Тунтова и Екатерина Стефанова, кметът на „Тракия“ Костадин Димитров, зам.-кметът на „Тракия“ Веселина Стоянова, съветници от ГЕРБ, ВМРО, „Съюз за Пловдив“ и „Кауза Пловдив“. Водосветът беше отслужен от отец Йордан от църквата „Света Троица“.

Обща стойност на обекта: 3 861 166,86 лв. БЕЗ ДДС (около 4 600 000 с ДДС)
Срок за изпълнение: 240 календарни дни
Фирма изпълнител: „Запрянови – 03” ООД
Площ на парцел: 5317.0 m2 (достатъчен за капацитет от 200 деца или по 26,58 m2/дете); озеленяване: 1686,0m

Детската градина е на два етажа с физкултурен салон и басейн. Всички външни зидове ще са топлоизолирани съгласно нормативните изисквания.
Пред всички входове има стълби и рампи, осигуряващи достъп на хора с увреждания.
Дворът е решен частично с богато озеленяване и дворни плочи. Обособени са четири къта с гумирана настилка с детски катерушки и четири пясъчника. Предвидени са и две чешми.
Градината ще функционира като целодневна детска градина с капацитет от 200 деца, разпределени в 8 групи от по 25 деца.

Детската градина е снабдена с:
Самостоятелна кухня, която е в състояние да покрие нуждите на всички деца.
Товарен асансьор за улесняването на персонала при разнасянето на храната.
Самостоятелно перално.
Физкултурно-музикален салон - 80 m2 разположен на първия етаж с осигурена естествена и механична вентилация, към който има предвидени съблекални за 34 деца, баня и тоалетна с умивалници.
Плувен басейн с размери 6x 12.5 m и максимална дълбочина от 0.6 m.
Лекарски кабинет на първия етаж в близост до входа/изхода

Всяка група има собствена стая за игри (занималня), към която е обособен кът за хранене с маси и столове и спалня.
Всяка група разполага със самостоятелна съблекалня в която са осигурени индивидуални шкафчета за всяко дете - 25, тоалетни с мивки и корито за измиване на крака с подвижен душ.
Предвидена е стая за почивка на учителките и витринни прозорци от стаята на учителката и тоалетните, за да може да се осъществява постоянен визуален контакт върху децата.

 

Main Menu