Първи учебен ден в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства /снимки/

15 Сеп 2020 13:20

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, единственото училище в България, което обучава кадри във всички профили на сценичните и визуалните изкуства с 45 годишна история, днес посрещна с тържествена церемония в двора на училището своите осмокласници.

Заради мерките за сигурност присъстваха само те и почти целият преподавателски състав, а останалите ученици бяха поздравените от учителите си вътре в класните стаи. Родителите наблюдаваха посрещането извън двора, с нескрито вълнение и сълзи в очите.

Специални гости на церемонията бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и писателят Недялко Славов.
С топли думи за добре дошли към новоприетите ученици най-напред се обърна директорът на гимназията Николай Томов, също бивш възпитаник. „Добре дошли в нашето семейство! Днес прекрачвате прага на най-хубавото училище като деца, а след 5 години ще завършите като наши колеги! Питайте, не спирайте да питате и работете здраво!“ , каза Николай Томов.

Заместник-кметът Пламен Панов поздрави учениците, техните родители и преподавателите по повод първия учебен ден и началото на новата учебна година „Тази година е особена, подчинена на световната пандемия, мерките и последиците от нея. Ще се справим, защото най-важното условие е да посрещаме всички предизвикателства „заедно“. Така сме силни. На този ден бих искал да ви дам един съвет, да отправя едно пожелание - да следвате и изпълнявате три важни неща, които ще ви гарантират успех. Това са „ постоянство“, „ желание“и „отделеност"“ , каза в обръщението си към осмокласниците заместник-кметът и допълни, че е сигурен, че след 5 години те ще са едни от най-успешните професионалисти в сферата на сценичните и визуалните изкуства.
„Това, което трябва да знаете е, че живеете в най-великия град. Учите в едно от най-красивите и духовни места в този град. Тук ще влезете в света на изкуството и той ще стане ваш втори дом и той ще бъде по-голям от дома, от който идвате. В този дом един ден вие ще лекувате, ще спасявате и ще вдъхновявате хората“ , каза в приветствието си големият български писател Недялко Славов.


От името на дванадесетокласниците, поздрав към новия випуск отправи Калин Биркадзе. Директорът на училището Николай Томов прочете поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов и списък с получените поздравления от местните държавни и общински институции. Като пожела още веднъж на учениците да бъдат здрави, той би първия учебен звънец и лисна менче с вода. Осмокласниците, водени от своите класни ръководители, влязоха в учебните кабинети, а учителският колектив си направи снимка за спомен от първия учебен ден на учебната 2020/2021 година.

Тази година учебното заведение чества своята 45 –годишнина. За този почти половин век, историята на гимназията, създадена като ССХУ за Сценични кадри е белязана с високи постижения и като учебна институция – много от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства, и като творчески постижения в реализирането на проекти в професионални творчески институти – театър, опера и кино.

Main Menu