Новият британски посланик Роб Диксън: Пловдив е прекрасен град

30 Сеп 2020 14:15

 

 

Пловдив и Обединеното кралство продължават да поддържат своите добри взаимоотношения, макар и в тежките условия на CODIV-19 и Брекзит. Това стана ясно от среща на кмета Здравко Димитров с Н. Пр. д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания в България. Негово превъзходителство е на първото си официално работно посещение в града под тепетата от встъпването си в длъжност.
1000 са британските студенти от общо 4000 чуждестранните студенти в деветте висши учебни заведения в Пловдив.
„Радостно е, че продължаваме да привличаме млади хора, които избират да учат, работят и живеят тук, защото това развива и града, и икономиката като цяло“, посочи кметът Здравко Димитров. Той подчерта значението на местната икономика и голямата роля на Тракия икономическа зона.
„Въпреки COVID – 19 кризата компаниите в региона успяха да запазят своята дейност и производство“, допълни той.
В момента в Тракия икономическа зона се изграждат 6 нови завода, като почти половината от местната икономика е съсредоточена в производството, включително и с изработването на части за автомобилната промишленост. Голям е делът на IT и аутсорсинг индустрията, благодарение на доброто бизнес развитие на редица международни компании в сектора.
По думите на заместник-кмета Стефан Стоянов дори и в най-тежките месеци, когато страната и светът бяха изправени пред предизвикателството да се справят с кризата, причинена от разпространението на COVID -19, в региона безработицата е достигнала 7,4%, а това са ниски стойности.
В края на срещата беше изтъкнато доброто сътрудничество и готовността на Община Пловдив да подкрепи идеята на Британското посолство за изграждане на Областен център за жени, жертви на сексуално посегателство.

Main Menu