На Хемус 2020: Румен Радев призова кабинета да подкрепи отбранителната ни индустрия /снимки/

30 Сеп 2020 14:22

 

Президентът Румен Радев призова правителството да подкрепя родната отбранителна индустрия. Това се случи по време на откриването на международната отбранителна изложба „Хемус 2020“.

Откриването стана на фона на новината, че Министерството на отбраната е изпратило запитвания за още 8 F-16 Block 70 до „Локхийд Мартин“.

При откриването над Пловдив прелетяха български хеликоптер Ми-17 и два американски F-16.

 

„Очаквам българската държава да подкрепя още повече тази индустрия чрез облекчени условия за производства и стимулиране на реализацията на продуктите. Очаквам също така, че Министерството на отбраната след дълги години на тежки финансови ограничения ще се обръща все повече към родната отбранителна индустрия. Особено съм радостен от факта, че се разширява участието и на българските институти, научни звена и организации", каза Румен Радев, цитиран от бТВ.

"В проектите за модернизацията на Българската армия, които започнаха преди няколко години, основна наша цел е да включим като присъствие и участие основно български фирми, което ще допринесе за развитието на българската оръжейна индустрия“, каза от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На 2 октомври ще бъдат отворени офертите за доставка на бойни машини за пехотата, съобщи заместник министърът на отбраната Анатолий Величков на оръжейното изложение Хемус 2020.

Машините трябва да са поне 150 от които 90 бойни, а останалите обслужващи. Изборът ще е между две компании достигнали до финала. Това са базираната в Швейцария международна фирма GDELS и финландката Патриа.

Държавата се е приготвила за 1.24 милиарда лева без ДДС за 10 г., като плащанията трябва да са по 100 млн. лв. годишно.

В отбранителното изложение участват 90 фирми, представени са 18 държави. Част от тези фирми предлагат и оборудване за модернизация на Българската армия.

Main Menu