Кметът Здравко Димитров се срещна с регионалния съвет на КТ „Подкрепа“

13 Окт 2020 16:33

 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров се срещна с представители на регионалния съвет на КТ „Подкрепа“, за да обсъдят теми свързани с необходимостта от въвеждане на браншово трудово договаряне в общинските структури, социалното партньорство в здравеопазването в контекста на корона кризата, и подготовката на бюджета за следващата година.

„Искаме да предложим договарянето за общинските структури да се осъществява на ниво браншове, вместо да се изготвят колективни трудови договори за всяко едно звено. Смятаме, че така ще постигнем по-висока ефективност и справедливост“, заяви регионалният координатор на КТ „Подкрепа“ Атанас Кръстев. Той поясни, че вече има такова споразумение на национално ниво между правителството, национално представените синдикати и бизнеса. То предвижда заплатите да се договарят за всеки бранш и по професии. „Идеята е това да стане още от 2021 година и ние вече работим по това“, допълни Атанас Кръстев.

„Искаме да благодарим на кмета и Община Пловдив за подкрепата, която оказаха на екипа на МБАЛ „Св. Мина“, защото за първи път от 10 години се прави толкова много за финансовото оздравяване на тази общинска болница“, заяви лидерът на „Подкрепа“ в болницата Флора Димитрова.

„Общинското здравеопазване е един от нашите основни приоритети и с моя екип работим здраво, за да може да го вдигнем на крака. Няма да крия, че заварихме общинските лечебни заведения в много лошо състояние и въпреки корона кризата успяхме да ги подготвим и да направим ефективни в работата на първа линия и като цяло“. Това коментира кметът Здравко Димитров и подчерта, че Община Пловдив продължава да работи за вдигане на лимитите на общинските болници от НЗОК, възстановяване дейността на Спортния диспансер и стартиране на проекта за възстановяване на Белодробна болница.

Ръководството на общината и представителите на „Подкрепа“ планират формирането на работна група, в която да бъдат обсъдени нивата на възнагражденията в общинските структури и да се търсят възможности за тяхното повишаване.

„Ако бюджета позволява, ще търсим възможност за увеличение, защото нивата на заплащане са ниски във всички общински звена и предприятия, а се изискват квалификация и отговорност“, заяви кметът Здравко Димитров като подчерта, че в момента се правят анализи за оптимизация и тепърва предстои да се обсъждат възнагражденията.

Main Menu