Пловдив е лидер в прилагането на дистанционно обучение и облачни технологии

23 Окт 2020 13:06

Община Пловдив е лидер в България в прилагането на дистанционно обучение и облачни технологии с 35 465 активни профила на ученици и учители в платформите G-suite for education и Microsoft 356 и с 9000 активни виртуални класни стаи. Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов на пресконференция, на която направи отчет на ресор "Образование и бизнес развитие" през първата година от мандат 2020-2023 г.

38 училища с имат повече от една виртуална класна стая за всяка паралелка. 94% от учениците над 5-ти клас с активни профили в системите и това е най-високият процент за страната. „По време на извънредното положение и епидемичната обстановка заради COVID-19 стана ясно, че Община Пловдив се справи изключително добре, защото повече от три години ние работим за дигитализацията на образованието в града“, подчерта Стоянов. Благодарение на тази предварителна работа в Пловдив има сертифицирани от Google над 170 учители като 60 от тях тази година, освен това са създадени и разпространени 84 електронни урока. 21 паралелки в девет училища вече работят по метода „1 към 1“ през новата учебна година.

„Можем да се гордеем с тези резултати, защото те ни правят най-добри не просто в България, а в Европа – наред със Скандинавските страни, Великобритания и Португалия, който са най-напреднали в дигиталното образование“, коментира още Стефан Стоянов.

 

Сериозен напредък тази година има и в програма „Въвеждане на Монтесори педагогиката“ в училищата и детските градини в Пловдив – общо 1400 деца, 8 детски градини, 2 детски ясли и 4 училища и над 200 обучени педагози.

Main Menu