Стефан Стоянов: След COVID кризата, се очаква нова вълна от инвеститори в Източна Европа

23 Окт 2020 13:09

 

В Пловдив безработицата след мерките, въведени заради COVID-19, отново е в своите нормални граници и е под 4%. При отчетени 5,9 % хора от региона, които са на свободния пазар на труда през май, 4,5% през август, тенденцията е към значително спадане на броя на безработните.Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов на пресконференция, на която направи отчет на ресор "Образование и бизнес развитие" през първата година от мандат 2020-2023 г.

През последните 18 месеца в Пловдив и Тракия икономическа зона са реализирани 4 инвестиции клас „А”, а общата стойност на инвестициите е близо 60 милиона лева с близо 300 новоразкрити работни места. 45 000 кв. м. са новите офис площи клас „А“, които се строят в момента и които ще осигурят 5000 нови работни места в ИТ и аутсорсинг индустрията в следващите няколко години.

 

„Все повече компании в индустриалните зони могат да наемат нови 100-120 човека. А много производства разшириха пазарите си и трансформираха производството си по време на извънредното положение“, посочи заместник-кметът.

 

Пловдив е единственият български град отличен от FDI intelligence (издание на “Файненшъл таймс”) в наградите “Средно-големи градове на бъдещето за 2020/21” в категориите „Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции“ и „Ефикасност на разходите“.

 

„Всяка година се радваме на нови български или чуждестранни инвеститори, които разширяват своите производства или стартират нов бизнес. Към момента се строят чисто нови 6 завода в ТИЗ“, отчете Стефан Стоянов и акцентира на факта, че през 2020 г. Пловдив привлече в рамките на града и първия инвеститор клас „А” – международната чешка компания BTL Industries. „Като членове в европейската асоциация на агенциите за развитие – Eurada, очакваме да изградим нови контакти и да работим за привличането на още много бизнеси“, допълни той.

 

След икономическата криза, породена от COVID-19, се очаква нова вълна от инвеститори в Източна Европа. „Имаме потенциал за растеж и развитие на производството като цяло и повишаване на общия стандарт на живот“, посочи накрая Стефан Стоянов.

 

И в следващия период продължава усилената работа на Община Пловдив по привличане на нови големи търговци и производители в региона заедно с Тракия икономическа зона за подпомагане на бизнес средата. В тази връзка стартираха и преговори за партньорство със София и други големи български градове за привличане на още по-сериозни инвестиции за развитие на българската икономика като цяло.