Министерството на отбраната ще похарчи на тъмно 100 млн. лв за базата в Граф Игнатиево

11 Ное 2020 16:47

Министерството на отбраната (МО) ще похарчи 100 млн. лв. за изграждане на инфраструктурата в базата в Граф Игнатиево, без да се обявяват истински обществени поръчки и без да съобщи кои фирми са избрани да строят и да доставят оборудването. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев., съобщава Offnews.bg.

Тези 100 млн. лв. бяха отпуснати към бюджета на МО от правителството на 28 август. „Осигурихме 100 млн. лв. във връзка с геостратегическата сделка, която направихме с американското правителство за купуване на новите самолети F-16 Block 70, написа тогава премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. „Отпуснатите средства са предназначени за осигуряването на необходимата инфраструктура за излитането и приземяването на многоцелевите самолети. Тази инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС“, поясни още премиерът.

“Предвидените за изграждане нови сгради и съоръжения представляват хангари за обслужване и ремонт на самолет F-16 Block 70, лаборатории, работилници, складове, тренажорен комплекс и др. Предвидено е и обособяването на район за оперативна подготовка на самолет F-16 Block 70 с осем броя укрития, с площадки за маневриране и пътеки за рулиране”, пише в отговора на Каракачанов. Той допълва, че ще бъде извършена модернизация на пистата за излитане и кацане, рулевите пътеки, обслужващите пътища и периметровата ограда на войсковия район.

Каракачанов информира Христо Гаджев, че министерството на отбраната възлага обществени поръчки за изграждане на нови сгради и съоръжения, и модернизиране на съществуващата инфраструктура в района на летище Граф Игнатиево по реда на част четвърта „Специални правила при възлагане на обществени поръчки в областите отбрана и сигурност” от Закона за обществените поръчки. Тази промяна в закона беше направена в началото на миналата година. Според поправката без открита обществена поръчка може да се възлагат договори в областите отбрана и сигурност до 837 000 лв. - “за доставки на чувствително оборудване, включително на части, компоненти и/или монтажни елементи за него” и 10 000 000 лв. - “за строителство”. В отговора си Каракачанов обяснява, че тези договори могат да се възлагат директно, като възложителите са длъжни да сключат писмен договор. “Съгласно горепосочените разпоредби не е налице задължение възложителят да публикува информация за възложените поръчки в Регистъра на обществените поръчки, поддържан от Агенцията по обществени поръчки”, твърди Каракачанов.

От отговора на Каракачанов се разбира, че за да използва вратичката в ЗОП, оставена специално за неговото министерство, ще бъдат сключени поне 10 договора, за да може да бъде спазена максималната сума от 10 млн. лв. под която договорите могат да бъдат сключвани в тайна.

В отговора му се твърди, че изпълнителите са избрани по ред критерии “въз основа на притежавани технически и професионални способности, както и наличие на необходимия капацитет за изпълнение на договора”.

Към 4 ноември Министерството на отбраната има сключени договори за изграждане на нови сгради и съоръжения и модернизиране на съществуващата инфраструктура в района на летище Граф Игнатиево на обща стойност 14 800 000 лв.

В отговора на Каракачанов се казва още, че Министерството на отбраната е в процес на възлагане на необходимите обществени поръчки за изграждане на нови сгради и съоръжения, и модернизиране на съществуващата инфраструктура в района на летище Граф Игнатиево, като ще сключи съответните договори до края на 2020 г.

 

Източник: offnews.bg

Main Menu