С нормативна промяна, ако родителите желаят, децата им могат да отсъстват от задължителната забавачка

12 Ное 2020 17:15

 

 

Децата от детските заведения, записани за задължително предучилищно образование, ще могат да отсъстват от занятия, извън определения срок, без риск да изгубят детските надбавки и детето да постъпи в първи клас. Това става възможно с промяна в Наредбата за предучилищното образование, но след заявено желание на родителите и с писмено уведомяване на директорите.

До момента в Областна администрация са постъпили десетки сигнали от притеснени родители от всички общини, които поради усложнената епидемична ситуация искат да гледат децата си в къщи, но се притесняват от санкции.

С нормативната промяна този проблем се решава. За целта, с препоръка на Областния щаб, кметовете на общини трябва да създадат необходимата организация по места и да уведомят министъра на образованието.

„Нормативната промяна и организацията по общини са изключително важни за родителите. Те го очакваха. Затова и с решение на Областния кризисен щаб даваме едноседмичен срок на общинските кметове да направят нужната организация. Апелирам, наистина това да се случи много бързо и да се даде възможност на родителите да гледат децата си в къщи без да се притесняват, обясни областният управител Дани Каназирева. Тя допълни, че всичко зависи от бързата реакция на общинските администрации.

Действията касаят детските заведения в системата на Министерството на образованието и науката и извън нея.

Main Menu