Арабаджиеви съдят България в Страсбург

14 Ное 2020 12:53

Семейството Вълчо (известен като Ветко) и Маринела Арабаджиеви съдят България в Страсбург заради надхвърлилия сроковете арест, униженията и нечовешкото отношение, на които са били подложени по време на разследването срещу тях, съобщава "Сега".

Те са сезирали Европейския съд по правата на човека заради нарушения на Конвенцията за правата на човека, е съобщил пред изданието подалият жалбата правозащитен адвокат Михаил Екимджиев.

Арабаджиеви бяха задържани миналата година в Барселона с европейска заповед за арест и прекараха в ареста повече от година. Обвинителният акт срещу тях е в спецсъда от декември 2019 г., но делото не може да започне, защото на няколко пъти съдията докладчик го прекратява.

 

Съпрузите Арабаджиеви са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари. наскоро Върховният касационен съд отмени възбраните, наложени по искане на антикорупционната комисия върху недвижими имоти, собственост на дружеството на Арабаджиеви "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Това са част от обезпечителните мерки за общо 379 444 968 лв., наложени по искане на КПКОНПИ на двамата и свързани с тях 9 други дружества.

Main Menu