В МБАЛ "Св. Пантелеймон" все още няма нито един доброволец

23 Ное 2020 14:20

В МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Пловдив има Covid отделение с 51 легла. То е запълнено, но успяваме периодично да изписваме пациенти. Така осигуряваме възможност за ритмично лечение на пациентите. В момента имаме свободни пет легла - за един мъж и за четири жени. Това заяви пред Радио Пловдив директорът на общинската болница "Св. Пантелеймон" д-р Константин Сапунджиев.

За да се направи Ковид-отделението, са отделени легла от отделенията по гастроентерология, хирургия, физиотерапия и други звена. В лечебното заведение е осигурен добър триаж на пациентите.

Получаваме едва 85% от това, което заработвахме в най-добрия период на болницата, съобщи директорът на общинското лечебно заведение.

Без да цитира конкретни суми, той заяви, че разходите през последния месец са се увеличили с минимум 30 на сто. Болницата работи на практика трудно, но имаме осигурени препарати и защитни облекла и маски, посочи ръководителят.

Има Спешно отделение, което преглежда пациенти денонощно, без да получава нито лев от здравното министерство. В общинската болница се правят бързи антигенни тестове, рентгенови снимки също, а това много натоварва откъм разходи. Но при тази обстановка нямаме избор. От общината са обещали да ни осигурят финансова подкрепа. Добре ще е ако има и дарители, посочи д-р Сапунджиев.

Здравното заведение изпитва остър дефицит от медицински персонал.

"Проблемът е много голям. Всяка седмица излизат заразени сестри и лекари. На практика не достигат. Много е трудно като се има пред вид и възрастовата група на някои от колегите, за които е рисково да работят в Ковид-отделението. 30% от персонала е минал през заболяването, обобщи директорът на МБАЛ "Св. Пантелеймон". Той посочи, че е имало дни, в които една медицинска сестра се е справяла с близо 20 пациенти.

Графикът е направен така, че от наличния персонал почти всички минават през Ковди-отделението.

"Засега няма нито един доброволец в болницата. Призовавам младите колеги да заповядат - и двама, и петима да са, ще са ни от полза!". Така д-р Сапунджиев призова лекари - стажанти и студенти от Медицинския университет в Пловдив да станат доброволци в общинската болница.

Липсата на кадри може да компрометира всичко, категоричен е д-р Сапунджиев.

Медикът коментира и мерките срещу коронавируса: "Наложените в момента мерки не се спазват, за съжаление". Според него, специалистите трябва да кажат какви да са мерките. Но сега наложените на този етап не се спазват. Надявам се ситуацията да не се усложни, тъй като болниците са претоварени, посочи лекарят

Main Menu