Печат на тази страница

Ценностите – ключ към нашето обединение

24 Ное 2020 10:55

 

Най-силните общности се формират чрез обединяване на хора, които споделят еднакви ценности, а не едни и същи мнения. Да, не се и съмняваме, че можете да се досетите за това сами, но сме тук, за да обърнем повече внимание на тази на пръв поглед малка, но изключително важна разлика.
Ако ни попитате за мнение относно реформа в здравеопазването, ще получите такова. Въпреки всичко това си остава само мнение по даден проблем, то не отразява колко ни е грижа за ситуацията. Няма как и да участваме в общност, базирана на това мнение.
Не се опитвайте да обединявате хора, които споделят едни и същи размисли. Те вероятно нямат достатъчно дълбок интерес към тази област, за да участват редовно. Обединете хората, които споделят едни и същи ценности. Стойността е по-дълбока. Това е вкоренена вяра, придобита чрез възпитание, личен опит и културно наследство. Когато действаме в съответствие с ценностите, изпитваме удовлетворение. Когато не стигнем до него, изпитваме дискомфорт.
Ако можете да изградите общност, пълна с хора, които споделят едни и същи ценности, ще стимулирате високи нива на активност. Разбира се, има много видове ценности. Някои от нас ценят сътрудничеството, мира и хармонията. Други ценят успеха, доверието в себе си и трудолюбието. Вашето предизвикателство е да намерите хора, които споделят едни и същи ценности във вашата тема и да ги обедините.
Не можете да направите това, ако не сте един от тях. Не можете да изградите ефективна общност, ако не споделяте истински тези виждания. Тук идва мястото на изкуството и науката.
Можете да използвате цялата наука в света, за да създадете списък с хора, които имат симптомите на споделяне на едни и същи ценности. Няма да разберете дали сте постигнали крайната си цел със сигурност, докато не ги срещнете.
Пример за изключително силна общност е нашата, тази на Пловдивчани. Градът ни е известен със своя прекрасен дух и сплотеност. Именно тук фондация „За нашите деца“ години наред защитава правата на малките. Организацията работи в партньорство с децата, семействата, общностите, местната и изпълнителната власт за развитие в сигурна семейна среда. Скоро предстои и откриването на „Комплекс за ранно детско развитие“ в Пловдив, който ще събере на едно място бъдещето, настоящето и миналото на един от символите на съпричастност и благотворителност в името на децата.
Комплексът ще се помещава на територията на емблематична сграда с богата история – първото в България сиропиталище „Рада Киркович“. За да успеят усилията на „За нашите деца“ да се увенчаят с успех, са необходими вдъхновени съмишленици и партньори, които осъзнават нуждата от инвестиция в общото бъдеще и споделени ценности.
Благодарение на социално–отговорни компании от целия регион, преди месец организацията започна ремонт на помещенията. Необходими са още 150 000 лева, така че през пролетта на 2021 година Комплексът да започне да функционира пълноценно в подкрепа на децата и семействата в нужда.
Не забравяйте, че в момента някъде там има хора, които споделят същите ценности като вас и искат да намерят своето място в света. Те искат споделена идентичност с хора като тях. Те искат да направят разлика. И чакат да ги съберете.

Помогнете на фондацияЗа нашите деца“ да превърне тази мечта в реалност.

Main Menu