Печат на тази страница

Община Пловдив отчете 12.5 млн. лева загуби в културния сектор

26 Ное 2020 17:00

„Пандемията засегна много тежко културния сектор, но Община Пловдив направи всичко необходимо да го спаси и да продължи да го развива“. Това заяви заместник-кметът Пламен Панов, който днес направи отчет на ръководения от него ресор „Култура, археология и туризъм“.

Своята дейност отчетоха и изпълнителният директор на фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев и директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев.

„Градът продължава да бъде от лидерите, които инвестират не малко средства в културно съдържание. През 2020 г. то възлиза в размер на почти 4 милиона лева чрез различните инструменти и са реализирани над 120 значими събития“, подчерта Панов. По думите му одобреният културен календар в размер на 1 990 800, въпреки пандемията беше съхранен и реализиран. Отделно бяха предоставени 120 000 лева допълнително финансиране за 24-те пловдивски читалища, за да могат същите да развиват своята дейност.

Всички събития заложени в Културния календар за тази година са изцяло изпълнени, а през следващата година той ще бъде разширен чрез финансиране на собствена резидентна програма за чужди артисти, които ще създават съдържание за града.

Също така от общинския бюджет бе предоставено 350 000 лева финансиране за 3 държавни културни института – Пловдивската опера, Драматичния театър и Кукления театър. С тези средствата ние си подадохме ръка, за да могат те да реализират нови постановки, нови представления, въобще нова продукция, коментира още Панов.

Зам.-кметът подчерта, че за първи път при управлението на кмета Здравко Димитров е създаден отделен ресор „Археология“, в който се работи активно за опазване на културното наследство.

„Решението за избор на изпълнител на обществената поръчка за реставрация, консервация и социализация на археологическия обект "Форум юг-изток" ще влезе в сила утре, предстои сключване на договор“ съобщи още Панов.

По данни на НСИ, за периода януари-септември на 2020 г. общият брой на реализираните нощувки е 180 613. По този икономически показател се отчита спад спрямо предходната 2019 година с 53 %. Българските граждани са осъществили 72 % от нощувките, а 28 % са реализирани от чуждестранни граждани. Пандемията от коронавирус определено причини рядък и безпрецедентен спад от 78% в броя пренощували чуждестранни граждани спрямо този период на 2019 г. Намалението в процентно изражение на пренощувалите български граждани е 36 %. Постепенното облекчаване на пандемичните ограничения през третото тримесечие доведе до леко възстановяване на туризма в сравнение с предходните тримесечия. През третото тримесечие вътрешният туризъм почти се върна до нивата от 2019 година и записа спад от 11% по показател „Пренощувалите български граждани“ на годишна база. За сравнение нощувките, регистрирани от чужди граждани за същия период са с 82% по-малко.

Спадът в пътувания от януари до септември тази година е довел до загубата на приходи в размер на почти 12.5 млн. лева (-57 % спрямо същия период на 2019 г.). С втората вълна на пандемията, повторното въвеждане на забрани и ограниченията за пътуване, и въз основа на новите тенденции в поведението на пътуващите, за Община Пловдив се очаква общ спад в икономическите показатели (реализирани нощувки, пренощували лица и приходи) близо 60% за цялата 2020 г.

Настоящият анализ на ситуацията води до драматични социални и икономически промени и последици и излага на риск редица работещи туристически предприятия и заетите лица в сектора. Ограниченията за пътуване се разглеждат като основната бариера, която пречи на възстановяването на туризмa, заедно с бавното ограничаване на вирусите. Търсенето на пътувания остава до голяма степен затихнало поради продължаващата несигурност относно пандемията и ниската увереност.

Ситуацията през 2021 г. ще зависи от наличието на ваксина за COVID-19, премахване на ограниченията за пътуване и връщане на доверието на пътниците в туристическата индустрия. В същото време според 20% от експертите на СОТ (UNWTO) предполагат, че възстановяването на показателите по отношение на туристическия поток може да се случи едва през 2022 г. Статистическите данни сочат, че през 2020 г. имаме месеци с над 80 % спад на туристите от чужбина, вътрешният туризъм се развива сравнително добре.

Зам.-кметът по култура коментира още, че през 2021 г. координираните действия в тясно сътрудничество с туристическия бранш са ключът към успеха и е необходимо ангажираното участие на всички представители на сектора, за да се стимулира неговото възстановяване.

Изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев съобщи, че екипът на фондацията продължава работа по някои основни точки с наследството от титлата на „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Финалният мониторинг за ефекта на титлата върху основните сектори туризъм и икономика показва, че над 1 милион и 200 хиляди от пълнолетните българи от страната са посетили поне едно събитие от програмата. Три пъти (38,6%) е нараснал броят на българите, специално посетили културни събития или обекти в Пловдив, като за сравнение през 2015 г. това са направили само 10.7% от тях.

Като приоритетна задача Кирил Велчев посочи финализирането на отчетите.

„Разгледахме над 150 отчета и преведохме сумите на по-голямата част от тях. Този трудоемък процес ми дава основание да кажа, че сме единствената организация в България в областта на културата, която е обработила такъв мащаб от документи и извършила финансова логистика“, коментира още председателят на фондацията.

Дейностите в културния сектор за изминалата година коментира и директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев. Той заяви, че поради епидемичната обстановка се наблюдава спад при посещенията на обекти в Стария град, но въпреки това екипът на общинския институт е успял да спаси много от културните събития.

„Множество събития се случиха в Стария град през последните месеци, сред които малки концерти, театър в къщите, изложби и „Празници на Стария град“. Със собствени усилия направихме и музикален тур, дадохме трибуна на млади изпълнители и привлякохме популярни лица, за да ги подкрепят“, коментира Богомил Грозев.

По думите му предстоят нови събития, сред които тематични турове с различни акценти от културното наследство на Стария град.

 

Main Menu