Здравко Димитров: Областният щаб е виновен за провала на ковид болницата в Пловдив

27 Ное 2020 14:32

Областният кризисен щаб, който е предложил "Св. Мина" за COVID болница, трябва да поеме отговорност за провала на реорганизацията, смята кметът на Пловдив Здравко Димитров.

По БНТ той уточни, че не знае дали ще има друга ковид болница в града.

Коментарът му е по повод обявеното вчера намерение на кризисния щаб, да не трансформира общинската болница за лечение само на коронавирус. Тя щеше да бъде и първата специализирана болница в страната за тази инфекция.

На извънреден брифинг на местния щаб обаче стана ясно, че няма персонал, няма апаратура и парите не са достатъчно. Ден по-рано от щаба съобщиха, че се водят преговори с НЗОК, тъй като едва започнало да функционира лечебното заведение вече е надхвърлило лимитите.

Управителят на общинската COVID болница проф. д-р Петър Петров предупреди, че определените към момента лимити на болницата от НЗОК са крайно недостатъчни за финансиране на дейностите за лечение на пациенти с COVID-19. За да бъде осигурено необходимото лечение при изпълнен капацитет на болницата от 137 легла, средномесечният й лимит трябва да бъде увеличен до 750 хиляди лева.

Ден по-късно местният щаб излезе със съобщение, че лечебното заведение трябва да редуцира ковид леглата от 137 на 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен.

По думите на кмета Димитров болница "Св. Мина" в предишния мандат е била пред закриване.

 

"Общото състояние на болницата не беше добро, но аз и моят екип решихме да я реанимираме и тя тръгна в много добра посока. Отпуснахме й лимит, кредит, който тя започна да си го връща", заяви пред БНТ кметът на Пловдив и увери, че лечебното заведение няма да спре да лекува болни.

Защо се стигна до преструктурирането "Св. Мина" в ковид болница? Според Димитров решението е било на областния щаб:

"Комисия от експерти даде оценка на болницата и там ясно се вижда, че на тази болница й трябват пари, за да бъде преструктурирана. Друг момент е, че местоположението не е от най-хубавите. Но така или иначе от областния щаб решиха болницата да бъде COVID. Въпреки всичко ние се съгласихме, община Пловдив реагира, в болницата има 60 болни в момента", коментира кметът.

Той увери, че всички решения на областния и общинския щаб се изпълняват безпрекословно, защото сега не е време за скандали.

Според Димитров за болницата са били отделени над 1 100 000 лв. за преструктурирането, но нищо от тези пари не е усвоено.

"На общинска сесия искахме да прехвърлим 100 000 лв., за да може да си купят консумативи и стана един общински съветник, който каза, че няма нужда да се купуват консумативи. Ние искахме да ги дадем на директора на болницата, той да прецени къде да бъдат насочени парите, стана един съветник и каза: да ги дадем за премии и заплати. Това не трябва да става, популизъм в днешно време не ни е нужен, но някои хора не го разбират", категоричен беше кметът.

Димитров допълни, че е говорил с образователния министър в Пловдив да заработи детска градина за децата на медиците на първа линия.

Main Menu