Печат на тази страница

Река Чая излезе от коритото си и заля пътя за Крумово под ЖП надлеза Ягодово-Катуница

12 Ян 2021 16:54

Ситуацията с язовирите и реките на територията на цялата Пловдивска област продължава стриктно да се следи предвид усложнената метеорологична обстановка. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

 

В следобедните часове река Чая е излязла от коритото си и е заляла пътя за Крумово под ЖП надлеза Ягодово-Катуница. Движението е спряно. Предприемат се мерки като на мястото са екипи от РД“ Пожарна безопасност и защита на населението“ и полицията.

 

Към този час нивото на река Марица след обилните валежи е повишено, но е далеч под критичната точка.

 

За момента единствено в две населени места – с. Крушево- община Първомай и с. Болярино –община Раковски, отводнителните канали са достигнали своя максимум и се следи ежечасно нивото им.

 

Обстановката с големите язовири на територията на областта към момента е под контрол. Пикът на максималния приток вода към язовирите от каскада Доспат –Въча е достигнат по обед и се очаква в следващите часове намаляване на постъпващата в язовир Цанков камък вода. В язовир Въча към момента има още 15,6 мил. куб. м. свободен обем, който е достатъчен да поеме постъпващата вода занапред.

 

Малките язовири, стопанисвани от общините в областта, имат достатъчно свободен обем, като само тези в община Карлово са 65% запълнени.

 

Язовирите на Напоителни системи също имат големи свободни обеми. Това са Пясъчник, Домлян, Брягово, Леново, 40-те извора, Сушица - няма риск от преливане.

Main Menu