Разкриха схема за незаконна търговия с фалшиви спортни стоки

22 Ян 2021 12:28

 

Схема за незаконна търговия разкриха полицията и прокуратурата в Пловдив. Продавани са онлайн фалшиви маратонки , съобщи на брифинг окръжният прокурор Румен Попов, предаде радио Пловдив.

Стоката е внасяна от Турция нелегално и се е разпространявала чрез четири сайта за продажба на спортни стоки. Вследствие на нерегламентираната дейност са генерирани недекларирани приходи в размер на 700 000 лева за последните две години.

В основата на престъпната схема участват двама братя, единият от който е задържан, а другият е обявен за издирване, тъй като е извън страната.

При започналата вчера полицейска операция са претърсени и иззети материали от седем адреса на територията на Пловдив. В момента на задържането е получена оперативна информация, че е пристигнала нова пратка с маратонки, предназначени за продажба по интернет. Служители на икономическа полиция са посетили посочения адрес, на който стоката е пристигнала. Оказва се, че това е склад в една от индустриалните зони на булевард „Шести септември“.

Разследващите са установили, че зад специално изградена стена е обособен таен склад, в който е имало стока за над 600 000 лева. Дневно оборотите от дейността на групата са стигали и до 20 000 лева, каза директорът на ОД МВР-Пловдив ст.ком. Йордан Рогачев. Има доказателства, че част от фамилията се е занимавала със същата дейност.

Чрез въпросните интернет сайтове клиентите са поръчвали избраните артикули. След това подставени лица изпращат поръчките чрез спедиторска фирма, а заплащането е ставало директно на ръководителите на схемата. След заплащане от страна на клиента сумите се теглят в кеш като физически лица, за което не се заплащат и декларират никакви данъци. На следващ етап приходите се превеждат към дружество, което е еднолична собственост.

Със спечелените от престъпната схема пари са построени ритуален дом, който е действал като параван за изпирането на придобитите средства. Изградена е и 4-етажна жилищна кооперация в квартал „Изгрев“. И двете сгради са без никакви документи

Очаква се в понеделник спрямо задържаните да бъде внесена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Main Menu