Акция „Таксита“: Проверени 294 водачи, извършващи услугата, като при повече от половината с нарушения

09 Фев 2021 09:57

 

 

Полицейски контрол над водачите на таксиметрови автомобили с цел недопускане и пресичане на престъпления и нарушения по ЗДВП и Кодекса на застраховането, осъществиха служители на пловдивската дирекция. В рамките на 6 часа на 8 февруари бяха извършени 851 проверки на водачи на МПС, а констатираните нарушения са 641 броя. За установени административни нарушения са съставени 102 акта и 239 глоби по фиш, а заснетите нарушения на скоростните режими са 300 броя.
Проверените водачи на таксиметрови автомобили са 294 броя, а установените нарушения по ЗДвП са 173. За констатираните нарушения са съставени 57 акта и 116 глоби по фиш. 38 от проверените водачи не са използвали обезопасителен колан, 10 от шофьорите са санкционирани за паркиране и престой на необозначени места, 3 ма от проверените са използвали мобилните си телефони по време на движение, като само 6 от водачите на МПС, осъществяващи таксиметров превоз , са били с нередовни пътни документи, за което са им съставените актове. Най- много нарушения водачите на таксита са извършили паркирайки на необозначени за целта места- констатирани са 35 нарушения. 24 от проверените лица – пътници и водачи са били с нередовни документи, а нарушенията, свързани с неспазване на пътни знаци и извършени неправилни маневри от водачите на таксита са 19 броя. 26 са другите констатирани нарушения по ЗДВП.
При извършените 557 проверки на водачи на МПС извън посочената категория, са установени 168 нарушения по ЗДВП и е образувано 1 бързо производство срещу неправоспособен водач, управлявал автомобила си в срок на изтърпяване на наказание. Съставени са 45 акта и 123 глоби по фиш. Два са актовете за управление на МПС от неправоспособни водачи, санкционирани са и двама водачи, които са говорили по мобилния си телефон докато шофират. 18 от проверените лица са били без поставен обезопасителен колан, а в 12 от случаите са констатирани технически неизправности в проверените превозни средства. Само трима са водачите с нередовни пътни документи. Съставените глоби за неспазване на пътни знаци и маркировка са 25 .
Засиленият контрол по пътищата в областта продължава, като от полицията са категорични, че ще прилагат строгостта на закона за всички, които с действията си на пътя застрашават живота на останалите участници в движението.

Main Menu