Ваксинират членовете на СИК, ще мерят температурата на избирателите

22 Фев 2021 16:03

Избирателните комисии от областта ще използват по две панаирни палати на предстоящите избори. Предстои да бъде установен реда за ваксинирането на членовете на СИК, както и мерките, при които карантираните ще гласуват. Това стана ясно от брифинга даден от председателя на 16-та районна избирателна комисия Илиян Иванов и заместник-директора на РЗИ Аргир АРГИРОВ, предаде радио Пловдив.

Служителите на 16-та и 17-та районна избирателна комисия ще разполагат с по-широки помещения и ще действат при по-строги правила, за да може да се спазват противоепидемичните мерки по време на броенето на бюлетините. Освен това се предвижда и по-голямо разстояние в автобусите, които ще транспортират секционните комисии и бюлетините.

Това не би трябвало да доведе до забавяване в броенето, заяви председателят на 16-РИК Илиян Иванов.

По-високо заплащане ще получат членовете на СИК, като за председателите са предвидени 105 лв, за заместниците и секретарите 95лв, а за самите членове 80лв. Тази сума ще е с 50% повече, тъй като изборите се провеждат в условия на извънредна епидемична обстановка. По 15лв ще бъдат дадени за подреждането на секциите, 20 лв допълнително ще получи всеки, който работи в секция, предлагаща машинно гласуване, а членовете, които отговарят за представяне на протоколите пред РИК ще получат допълнително 30 лв.

Ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии предстои да започне, като то ще бъде направено с ваксината на Пфайзер. Все още не е ясно къде точно ще се извършват имунизациите.

 

Заместник директорът на пловдивското РЗИ от своя страна съобщи, че на входовете на избирателните секции ще се мери темпратурата на всеки гражданин и че все още няма установена процедура за гласуване на карантиранираните.

Main Menu