Нова детска градина отваря врати в Пловдив през март

23 Фев 2021 08:33

 

На финал е строителството на ДГ „Перуника“. Очаква се през март детската градина да бъде въведена в експлоатация. Това стана ясно след работно заседание за напредъка на проектите за образователна инфраструктура с участието на кмета Здравко Димитров.

Детската градина се намира на ул. „Марагидик“ 37А и в нея ще се помещават 6 групи с общо 160 деца.

„Тази година се надяваме да изградим помещения за 33 групи, което ще позволи да отворим над 800 нови места в детските градини и яслите. С това до голяма степен ще покрием текущите нужди на града от нови места в общинските детски заведения“, коментира кметът Здравко Димитров. Той допълни, че работата в тази посока продължава, защото градът се развива и разраства.

Ремонтираната сграда на новата детска градина отговаря на всички съвременни изисквания. Подменена е дограмата и подовата настилка, положена е топлоизолация по стените и покривите. Сменени са вътрешната и външната ВиК инсталация, както и отоплителната, вентилационната и климатизационната. Поставено е вътрешно, рекламно, фасадно и площадково осветление. Детската градина разполага с озвучителна и мултимедийна инсталация, на които ще се онагледяват уроците на децата. Те ще спортуват в закрит плувен басейн и ще тренират в нов физкултурен салон. В двора на детската градина са засадени широколистни и иглолистни дървета, както и жив плет и са поставени модерни детски съоръжения.

Проектът се финансира по ОП „Региони в растеж“ и се съфинансира от бюджета на Община Пловдив. Обектът е на стойност 2 926 409, 78 лв. с оборудването.

По същата програма Община Пловдив активно работи по изграждането и разширението на детска градина на ул. „Богомил“ в район „Източен“. По ОПРР предстои разширението на ДГ „Зорница“ и строеж на нова сграда за ДГ „Каменица“. Със собствени средства Общината изгражда нова детска градина на бул. „Александър Стамболийски“ в район „Южен“.

Main Menu