ЖУРНАЛИСТИ ОТ ПДЖ „ЕВРОПРЕС“ СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД ДЕЛОТО НА ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ

02 Апр 2021 15:09

 

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ положиха цветя пред паметника на Г. С. Раковски в Цар-Симеоновата градина. Те почетоха 200-годишнината от рождението на журналиста, писателя, идеолога и стратег на национално-освободителното движение.
„Георги Стойков Раковски е изключително явление в българската национална история. Той е идеолог, стратег и организатор на националната революция. За краткия си 46-годишен жизнен път, Раковски се изявява като пламенен журналист, фолклорист, историк, поет, писател и остава в народното ни съзнание, като символ на пробудилия се и възраждащ се български дух. Георги Стойков Раковски /по рождение Съби Стойков Попович, известен и като Георги Сава Раковски/ е роден на 2 април (по нов стил 14-ти) през 1821 г. в град Котел- селище с будно национално съзнание, дало на Българското възраждане плеяда дейци и мислители“, подчерта в словото си председателят на ПДЖ „Европрес“ Георги Найденов. Той допълни, че 46-годишният жизнен път на Г.С. Раковски е изпълнен с много и разнообразни събития, подчинени на една идея - освобождението на поробена България.
Част от членовете на СБЖ в Пловдив ще излязат с инициатива пред местната власт. Една от тях е площад „Централен” да носи името на революционера-идеолог Георги Стойков Раковски. Освен това пловдивските журналисти ще предложат да се издигне на Младежкия хълм монумент от мрамор и гранит на идеолога на националната революция Раковски, който е и първият български журналист и публицист, вълнуващ се от социални и политически въпроси в национален и световен план.
Да поднесат цветя в памет на живота и делото Г.С.Раковски бяха дошли и пловдивчани. Сред тях и 5-годишната Дарина, която заедно със своята баба Невена Кючукова се присъединиха към тържеството. „Трябва да възпитаваме от малки децата на родолюбие и памет към великите български личности, благодарение на които живеем свободни“, каза композиторът Невена Кючукова. Според нея огънчето на духовността и традициите се запалва от ранна възраст и продължава през годините чрез подобни инициативи и чрез изкуството.
Честванията на годишнината от рождението на Г.С. Раковски от членовете на ПДЖ „Европрес“ към СБЖ ще продължат и с други инициативи през годината.

Main Menu