Близо 1500 деца се обучават по метода Монтесори в Пловдив

13 Апр 2021 13:27

 

 

За пета поредна година Община Пловдив продължава да бъде лидер във въвеждането на Монтесори педагогиката в общинските учебни заведения. Пловдив е първата община в България, в която обучението по метода е въведено в публичните детски градини.

Към настоящия момент са обхванати близо 1500 деца, в това число:  

-          В детските градини - 44 групи или 1 251 деца

-          В училища - 6 паралелки и 1 подготвителна група или 138 деца

-          В детски ясли - 3 групи или 73 деца

Всички Монтесори групи и паралелки могат да бъдат намерени на двата сайта на Община Пловдив за прием в детските градини и в първи клас: https://priem.plovdiv.bg/ и http://dz-priem.plovdiv.bg/

Монтесори се прилага успешно в четири училища в Пловдив, сред които СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Екзарх Антим I“, СУ „Св. Седмочисленици“ и СУ „Константин Величков“.

Осем са общинските детски градини, които също работят по алтернативната система. Това са „Майчина грижа“, „Мирослава“, „Велимира“, „Мир“, „Буратино“, „Марица“, „Малина“ и „Малкият принц“.  В Община Пловдив Монтесори педагогиката се прилага и в детска ясла „100 усмивки“, а към общността предстои присъединяването и на ДЯ „Палечка“.

„Въвеждането на Монтесори обучението е важна част от общинските политики за подкрепа на образователната система. Много съм горд с учителите и директорите на учебни заведения, които решиха да въведат Монтесори педагогиката и не се страхуват да променят изцяло ежедневния си начин на работа и преподаване“, коментира зам.-кметът с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов.

По думите му от ранна детска възраст децата са различни и имат нужда от индивидуално внимание – и вкъщи и в класната стая, и точно на това ни учи Мария Монтесори.

До настоящия момент по програмата са обучени общо 186 педагози, като 153 от тях са преминали курс „Въведение в Монтесори педагогиката при групова работа в детската градина“, а 33 учители – „Монтесори класна стая – основни дейности, подходи и практики в ученическа възраст 1-4 клас“. Обученията са осъществени по съвместна програма на Община Пловдив и Нов български университет.

Монтесори педагогиката е една от най-ефективните и популярни методики в света. С нейното прилагане се дава възможност на децата да бъдат по-самостоятелни в ежедневието и в образователния процес от ранна детска възраст.

Main Menu