Пловдив отбеляза 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски

14 Апр 2021 15:51

 

На днешния ден 14 април се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски – първият голям български будител след Паисий и Софроний и национален идеолог на България, родоначалник на националното революционно движение, негов организатор и ръководител. По този повод в Пловдив се състоя тържествено честване пред паметника на Раковски в цар Симеоновата градина, което включваше военна церемония, с участието на военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив и комитет „Родолюбие“, полагане на венци и цветя, кратка музикална програма и откриване на тематична изложба.
Официалното слово по повод кръглата годишнина произнесе Кметът на Пловдив Здравко Димитров, член на Инициативния комитет на националното честване. Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър - Пловдив Николай Станчев, който рецитира част от одата „Раковски“ от Иван Вазов, написана през 1882 година в Пловдив.
В програмата участваха представителен гвардейски блок към Детска градина "Мая" с ръководител и директор г-н Стоил Семерджиев, които представиха "Китка от патриотични песни" и Девическа хорова формация "Евмолпея“, с диригент Алия Хансе и клавирен съпровод Борис Мирчев, които изпълниха „Хубава си, татковино“ и „Питат ли ме дей зората“.
Строят бе приет от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия и началник на Гарнизон Пловдив, който поздрави военнослужещите, членовете на „Родолюбие, както и малките гвардейчета, на възраст между 5 и 6 години.
За да почетат кръглата годишнина и да положат венци и цветя пред паметника бяха още инж. Александър Държиков - Председател на Общински съвет-Пловдив, Петър Петров - и.д. областен управител, заместник-кметовете Пламен Панов и Йордан Ставрев, общински съветници, кметовете на райони Димитър Колев, Стоян Алексиев, Иван Стоянов, заместник-кметове на райони, представители на общинската администрация, директори на общински предприятия, граждани, политически, обществени организации и медии.
Непосредствено след края на официалната церемония се състоя откриване на фотодокументална изложба за живота и делото на Георги Раковски „Мечтател безумен, образ невъзможен”. Изложбата е подготвена от Регионален исторически музей – Пловдив и е експонирана на десет конструкции в градината „Цар Симеон” /общо 20 табла/, които са в непосредствена близост с паметника.
Пловдивчани могат да разгледат и музейната изложба с оригинални исторически свидетелства за живота и делото на Георги Раковски в експозиция „Българско Възраждане” на РИМ – Пловдив на ул. „Цанко Лавренов” № 1 в Старинен Пловдив . Акценти са оригиналната сабя на Георги Стойков Раковски, собственост на Регионален исторически музей – Русе и пластичната антропологична реконструкция на неговия лик, създадена от професор Йордан Йорданов и собственост на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН. Посетителите имат възможност да разгледат и интересни експонати от фонда на Регионален исторически музей - Пловдив, сред които сандък, в който Раковски е пренасял своя багаж, лични вещи на неговия адютант Бранислав Велешки, както и лични вещи на д-р Рашко Петров – лекар в Първата българска легия. Изложбата ще остане и през целия месец май.

Main Menu