Съветниците избраха нов временен шеф на КОЦ Пловдив след бурни дебати

16 Апр 2021 11:22

С 34 гласа "за", 10 "против" и 4 "въздържал се" пловдивските общински съветници избраха нов временен управител на КОЦ - Пловдив. Предложение на групата съветници от "Кауза Пловдив" беше вкарано в извънреден порядък. Те предложиха постът да бъде зает от д-р Тихомир Дерменджиев до провеждането на конкурс.

Смяната на досегашния временен управител д-р Пламен Фотев е с мотив "забавяне старта на инвестиционната програма на лечебното заведение".

Днешните дебати продължиха близо час и бяха доста бурни. Още в началото БСП и Демократична България заявиха, че са против тази сняна. Според тях в предложението няма никакви мотиви за смяната на директора и слагането на нов временен шеф - д-р Тихомир Дерменджиев.

Д-р Атанас Баташки заяви: "Как така с лека ръка се правят тези каламбури. Кметът знае ли? Къде е д-р Калинов? Кой кадрува в КОЦ Пловдив? Тук прозират схеми и лични интереси. БСП няма да подкрепи това решение. Кога ще се направи нов конкурс за постоянен директор на КОЦ Пловдив?"

 

Йордан Иванов от Демократична България:" Ние сме против това решение. Къде е д-р Дерменджиев, защо ще го избираме? Кой стои зад него и кой ще управлява КОЦ Пловдив?"

 

Д-р Веселка Христамян от ДБ също изказа мнение по темата: При смяна на дружество, което собственост на Община Пловдив, това трябва да е законно. То сега не е законно.

От ДБ предложиха точката да отпадне и поискаха отчет за свършената работа. "Сега взимате решение на тъмно", каза Добромира Александрова.

Константин Георгиев от Кауза Пловдив каза, че "от септември КОЦ стои на едно място. Трябва да направим смяна и дружеството да се развива. В залата е достатъчно светло и няма как да вземем решение на тъмно."

От Ангел Иванов от БСП каза, че кметът Здравко Димитров и д-р Калин Калинов трябва да отговарят за положението в КОЦ.

 

Д-р Веселка Христамян поиска дата за нов конкурс и така ще се реши проблема.

 

 

„Не съм човекът предлагал д-р Фотев. Мога да поема отговорност за хората, които аз съм назначил. Припомням ви как бе избран д-р Фотев. Той дори не се яви пред вас и не представи програма за управление. Когато не вървят нещата, вие като общински съветници имате право да проверявате, защото вие назначавате и вие освобождавате. Призовавам ви да излезем с решение и да не отлагаме точката“, заяви от трибуната Здравко Димитров.

По-късно пред журналисти градоначалникът се ангажира с провеждането в най-скоро време на конкурс за постоянен управител на КОЦ-Пловдив и на ОП Старинен Пловдив, за което беше за пореден път критикуван от Демократична България.

 

Отношение взе и д-р Калин Калинов: "Доц. Пламен Фотев беше избран с 37 гласа" ЗА". Няма анализ на КОЦ Пловдив, два пъти ни беше отказано. Не може да започнем стратегии за кандидатстване по Европейски програми."

Той допълни, че тази година освен конкурси за директорите, ще има такива и за контрольорите.

" Днес гласуваме точката, а на следващата сесия предлагаме конкурс.", завърши д-р Калинов.

 

Д-р Дерменджиев се класира на второ място в конкурса за управител на КОЦ-Пловдив миналото лято след проф. Марианна Янева. Последваха протести, заради които тя не беше назначена на поста. Тогава Общинският съвет гласува компромисно решение д-р Пламен Фотев да стане временен управител до провеждане на нов конкурс.

 

Main Menu