ИПБ иска Рашков да разследва ремонта на Околовръстното

24 Юни 2021 13:52

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков да разследва ремонта на Околовръстното и мантинелите. За това призова инж. Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

Проблемът с Околовръстното на Пловдив е, че незаконно са построени мантинелите. Проектът за Околовръстното не е съгласуван с КАТ в частта му за поставяне на мантинели. От Областно пътно управление обаче показват документ, на който се вижда, че има подпис от страна на Пътна полиция за мантинелите. Тук става въпрос за извършеното престъпление, но не срещу неизвестен извършител. Това каза за news.bg  инж. Богдан Милчев

 

Всичко това стана ясно по време на вчерашната среща между местното ръководство и представителите на пътна безопасност. На тази среща стана ясно, че старото и ново ръководство на АПИ и строителната фирма, сложила мантинелите действат в съдружие. Ние настояваме Рашков незабавно да извърши проверка, от която да остане ясно кой е заверил проекта с неправилно поставените мантинели.

Милчев заяви, че преди тази среща от Институтът за пътна безопасност са провели множество срещи с министри, зам.-министри, държавни агенции и други представители на властта от служебното правителство. По думите му от тези срещи е станало ясно, че те нямат никакво желание да променят "моделът Борисов", а искат да овладеят този модел.

Доказателство за моите думи е, че преди години президентът Румен Радев и евродепутатът Елена Йончева настояваха за международен одит, но такова нещо така и не се случи. В същото време жертвите на пътя растат, а кадрови промени в Държавната агенция по пътна безопасност няма.

Попитан дали очаква ответна реакция от служебния министър Рашков, Милчев бе скептичен и заяви, че според него нещата ще бъдат потулени.

По-рано днес сагата с Околовръстното на Пловдив стигна и до президента. От Института по пътна безопасност изпратиха писмо до държавния глава с което го попитаха :

Кой ви пречи или не ви дава да извършите международен одит на ремонтираните пътища в България?
2. Кой ви пречи или не ви дава да извършите кадрови и структурни промени в ДАБДП.
3. Кой ви пречи или не ви дава да бъдат реализирани публичните регистри, за да стане ясно във всеки сектор кой, кои и колко обществени поръчки печели? Много ли е сложно да се използва ARACHNE на Европейската комисия като добър пример?
4. Кой ще поеме отговорността за лавинообразното увеличение на жертвите от ПТП през последните два месеца.

Main Menu