Родителите на неприетите в детска градина деца ще могат да кандидатстват за компенсации

07 Сеп 2021 14:46

 

До 5 ноември 2021 г. родителите, чиито деца не са приети в детски градини в Пловдив, ще могат да кандидатстват за компенсиране на извършените разходи пряко свързани с обучението и отглеждането на децата им. Със заповед на министъра на образованието и науката определената компенсация за 2021 г. е в размер на 291 лв./месечно.

За компенсациите могат да кандидатстват родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в 1-ви клас, които не са приети в държавна или общинска детска градина поради липса на свободни места. На практика в детските градини недостиг на места няма, но обявените такива не винаги съвпадат с първото желание на родителите на децата.

За да се възползват от помощта родителите трябва да подадат заявление (Приложение № 1 към чл. 8, ал. 1 от Наредбата) на хартиен носител в отдел „Образование“, ул. „Цариброд“ № 1 или във формат PDF на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Заявлението може да бъде изтеглено от тук: https://bit.ly/3l3f67h. След регистрация на документа, родителите ще получат входящ номер на място или на техния имейл адрес.

Важно условие е кандидатстващите да отговарят на 6 изисквания едновременно, които са подробно описани на сайта на Община Пловдив, в секция „Образование“: https://www.plovdiv.bg/item/education/kompensirane/

След проверка на подадените заявления родителите ще бъдат уведомени дали отговарят на условията на Наредбата или имат отказ. Одобрените родители следва да подадат искане за изплащане на компенсациите, ведно с придружаващите документи, доказващи вида и размера на извършените разходи. Въз основа на подаденото искане средствата ще бъдат изплатени в срок до 15 работни дни от влизането в сила на акта на Министерски съвет. С него се утвърждават средствата и се предоставят по сметката на Община Пловдив.

Main Menu