18-годишен издъхна в болничната стая пред очите на родителите си, те винят лекарите

21 Сеп 2021 08:44

18-годишно момче издъхна в отделението по неврохирургия в пловдивската университетска болница "Свети Георги" пред очите на родителите му. Майката и бащата обвиняват медиците, а прокуратурата разследва трагедията, съобщи bTV.

По разказа на бащата, който е адвокат, синът му се е задушил по време на повръщането, след като преди това персоналът му е дал да приеме силно приспивателно.

 

Бащата Йордан Давчев, разказа, че са потърсили медицинска помощ, след като синът му Теодор си удря главата и започва да повръща. Момчето е оставено в неврохирургичното отделение за наблюдение. Майката е изявила желание да останe като придружител, но от медицинския екип я уверили, че няма нужда. Ден преди изписването родителите заварват сина си в болничната стая в много тежко състояние.

"Когато отидохме с моята съпруга да видим детето в 5:30 ч., защото то в три и половина ни се обади да пита къде съм и кога ще дойдем, го заварихме пред агония. Жена ми каза: "Не мога да събудя детето, тичай, викай лекар". Аз отивам при сестрите, заварвам ги в дежурната стая - целия сестрински състав със санитарките, пият кафе, пушат цигари, гледат турски сериали и когато казвам: "Викайте лекар, детето не може да се събуди, една от сестрите казва: "Спокойно, не викайте, ние му дадохме силно обезболяващо и затова не може да го събудите", разказа бащата на починалия Теодор.

 

"По някое време е тръгнал да повръща, тъй като са му дали приспивателно. След консултация с лекари разбрахме, че то това приспивателно силно обезврежда дихателната и гълтачна система. Той не е могъл — мускулатурата като цяло - не е могъл да повърне и се е аспирирала течността обратно в дробовете, де факто той се е задушил", казва бащата.

От лечебното заведение са коментирали пред bTV, че е назначена щателна проверка за настъпилата смърт.

При разрешение от Окръжна прокуратура и близките на починалия пациент ще има готовност да предостави пълните резултати от проверката "Ръководството на лечебното заведение изказва съболезнованията си на семейството и близките и ще направи всичко възможно за изясняване на случая!", се казва в съобщението.

Ето и цялата позиция:

 

УМБАЛ „Свети Георги“ вече е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи.

Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка са, че има данни пациентът да е пострадал при Пътно-транспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от ЦСМП в Спешното отделение на болницата.

Назначени и извършени са съответните диагностични изследвания и пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток.

За изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

В лечебното заведение е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите.

 

Въпреки неверните обвинения и медийният натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа.

Образувано е досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление. Оказали сме пълно съдействие на органите на досъдебното производство и ще продължим да го правим. 

Main Menu