Стартираха строителството в кв. "Гладно поле"

23 Сеп 2021 11:40

Със символичната първа копка на бул. "Санкт Петербург" Община Пловдив започва строителството за подобряване на градската среда в зона за икономическо развитие „Гладно поле“ по ОП „Региони в растеж“.

На събитието присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев и кметът на район „Източен“ Иван Стоянов.

Общата сума на проекта е 11 886 112 лева, като от тази сума безвъзмездната финансова помощ е малко над 9 млн. лв.

Проектът включва цялостната реконструкцията на 4 улици: северното платно на бул. "Санкт Петербург" - в участъка от ул. "Богомил" до бул. "Освобождение"; ул. "Лев Толстой" в отсечката от ул. "Ген. Радко Димитриев" до ул. "Богомил"; ул. "Богомил" в участъка от ул. "Лев Толстой" до бул. "Санкт Петербург" и ул. "Генерал Радко Димитриев" в участъка от ул. "Лев Толстой" до ул. "Георги Странски".

Проектът е разделен на три етапа за рехабилитация на улично платно, нови тротоари, озеленяване, осветление. Първата обособена позиция е на стойност 3,2 млн. лв. и включва изграждане на улична мрежа с благоустрояване и паркиране, подземна инфраструктура и зелена зона за широко обществено ползване на булевард „Санкт Петербург“, улица „Тодор Гатев“, а срокът на изпълнение е 180 работни дни.

Втората обособена позиция е реконструкция на ул. „Лев Толстой“ от ул. „Ген. Радко Димитриев“, на стойност 1,7 млн. лв., срокът за изпълнение е 120 работни дни.

Третата позиция е рехабилитация на съществуващата улица „ Богомил“ от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“ и ул. „Радко Димитриев“ от ул. „Лев Толстой“ до ул. „Георги Странски“. Стойността е 6,4 млн. лв., а срокът за изпълнение е 177 дни.

„На обектите вече се работи, надяваме се в най-кратки срокове и с малко повече търпение тази част на район „Източен“ да бъде напълно обновена и да използваме добре изградена и нова инфраструктура тук и в целия град“, посочи заместник-кметът Пламен Райчев по време на пресконференцията, която се проведе по-рано днес. По думите му се планира поетапно строителство, но строителните обекти, които трябва да се реализират са доста, а има и съответните срокове за изпълнение и усвояване на средствата от оперативните програми.

„Поетапната подмяна на паважната настилка с асфалтова ще подобри качеството на въздуха“, заяви кметът на район „Източен“ Иван Стоянов и допълни, че Министерство на отбраната е дарило терен на Община Пловдив, където ще се проектира нова улица, пресечка на ул. „Георги Странски“ и така зоната около военното поделение ще се облагороди.

За момента северното платно на бул. „Санкт Петербург“ няма да се затваря, тъй като ще се ремонтира само тротоарът и ще се подменят бордюрите. Едва когато се стигне до фрезоване на асфалта, движението на автомобилите ще бъде пренасочено, но се очаква полагането на новата настилка да стане бързо, тъй като няма да има подмяна на водопровод.

Затварянето на улиците ще става поетапно и на участъци, за да не се затруднява трафикът.

Main Menu