Някой ден Операта ще има дом в Пловдив

18 Окт 2021 16:01

Някой ден Операта ще има дом в Пловдив, това стана ясно след среща на кмета Здравко Димитров с министър проф. Велислав Минеков. На нея са били обсъдени три варианта за терен, но за конкретно решение не се е говорило. Министерството на културата и фондацията „Дом за пловдивската опера“ ще подпишат 3-странен меморандум за изграждане на операта. В него подробно ще бъдат описани стъпките за осъществяването на проекта и да се намери терен. Две от местата са близо до река Марица, обсъждан е и теренът на бившия Партиен дом.

„Пловдив ще има опера и тя ще бъде част от емблемата на града. Тя ще бъде многофункционална сграда, с концертна зала и ако има възможности да се реализира в съвременна сграда с акустика, за да стане сред най-успешните в Европа“, заяви проф. Минеков.

По думите му сградата би струвала около 30 милиона, а за финансирането на скъпото начинание ще се търсят средства по европроекти.

20 милиона лева би струвало събарянето на бившия Партиен дом, отделно ще струва изграждането на операта, посочи кметът Здравко Димитров, с което отговори на въпрос, защо не се изпълни решението на Общинския съвет за бутането на сградата и построяването на Опера.

Той връчи строителното разрешение на министър Минеков за ремонта на Концертна зала, което се бави от няколко години. Предстои в бюджета на министерството да се заделят необходимите за ремонта близо 10 млн. лв. За тази година в бюджета на Министерството на културата няма средства. Парите в касата са 16 млн лева. Надявам се пари да се заделят в следващата година, посочи проф. Минеков.

 

Заместник-кметът Стефан Стоянов подчерта, че Община Пловдив е инвестирала милиони левове в пловдивската опера, предимно в съдържание и събития, благодарение на което съществува и летният фестивал, който се радва на огромна популярност.

„Този успех ни дава сили да решаваме проблемите в културния сектор, но ни притеснява липсата на средства за ремонт на концертна зала, която вече 6 години е заключена“, сподели Стоянов.

Main Menu