Пловдив няма да остане без градски транспорт

22 Окт 2021 18:38

Пловдив няма да остане без градски транспорт. Автобусите ще се движат с ежедневното си разписание. Това стана след срещата на кмета Здравко Димитров с представители на фирмите превозвачи.

„Единствено може да се наложи да намалим броя на автобусите, ако бъдат обявявани допълнителни мерки заради усложняващата се обстановка и увеличаващият се брой заболели от COVID”, обясни кметът.

Той подчерта, че условията по договорите се запазват и всяка от страните ще продължи да изпълнява задълженията си.

 

Петко Ангелов, представител на консорциума на превозвачите потвърди, че автобусите ще продължават да движат по 29 линии по график.

По заповед на кмета Здравко Димитров ще бъде създадена работна група, която да направи анализ на механизма за предоставяне на общински средства за компенсации на превозвачите и при необходимост, ще бъде актуализиран. Той е утвърден още през 2012 г. с решение на Общинския съвет и въз основа на наредбата на транспортното министерство. „В работната група ще поканим задължително общински съветници, за да няма и най-малкото съмнение“, допълни Здравко Димитров и уточни, че резултатите трябва да станат ясно до 10 ноември..

Предстои Община Пловдив да стане приходосъбирач от продажбата на билети и карти, като за целта в най-скоро време ще бъде проведена обществена поръчка за въвеждане на нови начини за разплащане и модернизиране на електронно-билетната система, така че да се заплаща на превозвачите на изминат километър пробег или по така наречения Регламент 1370/2007 на ЕС.

„Планираме през пролетта на следващата година обновената електронно-билетна система да заработи“, посочи заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.Той обясни, че разследването на Икономическа полиция е започнало преди година. На разследващите органи е предоставена огромна като количество информация.

Заместник-кметът припомни, че при поредното искане на превозвачите за компенсации, са предоставени документи и на общинските съветници от транспортната комисия към Общинския съвет.

Инж. Пламен Вълков продължава да изпълнява задълженията си на директор на общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта“, заяви Чонов в отговор на журналистически въпрос.

Main Menu