Печат на тази страница

Недоволство на служители на РЗОК-Пловдив срещу зелените сертификати

25 Окт 2021 10:03

В знак на недоволство срещу изискването на зелен сертификат и новите мерки много от служителите на РЗОК-Пловдив тази сутрин не отидоха на работа.

 

Повечето от тях са излезли в неплатен отпуск, предава NOVA. Възмущението на служителите идва от необходимостта да се плаща 10 лв. за тест, а и от чакането на опашки, което води до закъснения за работа.

Служителите, които отказват да се ваксинират имат здравослвни аргументи. Надяват се, че няма да плащат по 10 лв. всяка сутрин или че ако се налага, тестовете ще бъдат безплатни.


Директорът на РЗОК д-р Йорданка Караиванова споделя, че управителят на НЗОК е въвел изискването за зелен сертификат и то трябва да бъде изпълнено.

"От днес това е задължително изискване за идване на работа. Ако не желаят да го изпълнят, служителите могат да излязат в платен или неплатен отпуск", заяви тя. По думите й въпреки създалата се ситуация има служители, които да обслужват гражданите.

 

Говорителят на РЗОК-Пловдив Мария Димитрова обясни пред БТА, че няма напрежение в регионалната структура на касата във връзка с изискването служителите да ходят на работа със зелен сертификат. По думите ѝ освен ваксина и преболедуване, служителите имат възможност да си правят 24- и 48-часови тестове срещу 10 лв.

Тя не отрече, че сутринта е имало служители пред сградата, които са отказвали да си направят тестовете, защото са платени, но според нея това не е попречило на работата на касата.

В тази връзка Димитрова припомни, че ваксините са безплатни и НЗОК няма как да е поеме финансовата страна на тестовете.

На въпрос има ли служители в неплатен отпуска заради ситуацията Димитрова каза, че излизането в отпуск не се придружава с причината за това и РЗОК няма как да знае кой защо излиза в отпуск.

Според нея обаче голяма част от тях са в неплатен отпуск заради децата, които от тази седмица са си вкъщи заради дистанционното обучение.

 

Main Menu