Печат на тази страница

Четене по повод 200-ГОДИШНИНА от рождението на ГЕОРГИ СТ. РАКОВСКИ организира ПДЖ „ЕВРОПРЕС“

20 Ное 2021 13:05

 

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене. „Раковски е едно изключително явление в националната ни история. Той е идеолог, стратег и организатор на националната ни революция. За краткия си 46-годишен жизнен път Раковски се изяви като пламенен журналист, поет, фолклорист, историк, писател и остава в народното съзнание като символ на пробуждащия се и възраждащ се български дух“, подчерта в словото си председателят на ПДЖ „Европрес“ Георги Найденов. Той посочи наред с популярните факти от живота и делото на Раковски, така и по-малко популярни. Сред тях значимостта му за духовното израстване не само на европейците, но и на индийците. Като полиглот Раковски е превеждал едни от най-ценните книги на хинди. Популярният журналист с половинвековен професионален опит Георги Найденов сподели, че при посещението на Индира Ганди в Пловдив преди 45 години е изразила възхищението си от великия българин. Тя е уверила, че в нейната държава почитат делото му с огромна благодарност и 17 учебни заведения носят неговото име.
Известният тв журналист и председател на 61 дружество към СБЖ Наско Начев сподели успехите от националния проект на „Ротари България“ - "Народните будители и Аз", който се реализира вече 11 години с участието на над 75 000 деца. 200-годишнината от рождението на Раковски дава повод инициативата да се насочи към личността и делото на великия българин. „Тази година в конкурса взеха участие над 500 деца, които написаха есета и стихотворения за Раковски, а други изпратиха изключително интересни картини. Новото тази година е, че към проекта се присъединиха и училища от Скопие, Молдова, бесарабски българчета от Украйна. Произведенията, които получихме от децата извън България бяха изключително стойностни. Организирахме и изложби, които проведохме в родния град на Раковски Котел, в Сливен, във Военна академия и в Дома на културата „Борис Христов“, сподели Наско Начев. Той уточни, че смисълът на инициативите, които се провеждат е да се намери пътя към младите хора, на които да завещаем делото, мисията, паметта за великите личности на България.
Свои стихове прочетоха поетите Радка Топалова и Асен Димитров – Феликс, който представи няколко творби и на своята съпруга Галина. На събитието присъства и дъщерята на великия български писател Николай Хайтов Елена Хайтова. Тя рецитира няколко стихотворения на своя съпруг Никола Гигов, на когото тази година се честват 85 години от рождението му. Журналистът и писател Никола Гигов е посветил десетки свои творби на любовта си към родината. Голяма част от тях са на патриотична тематика.
„За мен е чест да отбележим заедно 200-годишнината от рождението на Георги Раковски. Вашето дружество е едно от първите в страната, което започна прояви в памет на този велик българин. Пловдивчани и пловдивското журналистическо дружество получи много висока оценка от Инициативния комитет за честванията на годишнината в памет на Г. Ст. Раковски“, посочи в приветствието си председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Тя бе специален гост на събитието и коментира, че всеки път, когато посещава Пловдив се уверява в таланта на хората, които творят и работят в него. Членовете на ПДЖ „Европрес“ изненадаха с подарък председателя на СБЖ Снежана Тодорова по повод рождения й ден, а Георги Найденов й подари свои книги, издадени през тази година и посветени на актуални теми на обществото.
Честването на 200-та годишнина от рождението на Георги Ст. Раковски се проведе в арт галерия „Арсенал“ в уютната атмосфера на изложбата „Престилката“ и картините на талантливата художничка Елица Гигова – внучка на писателя Николай Хайтов.

 

Автор: Екатерина Кючукова 

Main Menu