Печат на тази страница

Близо 60 винарски изби и производители на храни участват в 13-то издание на Дефиле на младото вино

26 Ное 2021 18:50

 

Бог Дионис, в образа на който се превъплъти за първи път Стайко Стайков – актьор от Държавен куклен театър Пловдив, инж. Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив, заедно с вакханки в бели тоги, танцьори и музиканти от ФА „Тракия“ поведоха шествието по главната улица на Пловдив, което традиционно предхожда официалното откриване на фестивала „Дефиле на младото вино“.

 

Близо 60 винарски изби и производители на храни участват в 13-то издание на Дефиле на младото вино, което продължава до 28 ноември в Стария град.
„Създадохме го преди 13 години като алтернатива на френското Божоле, защото имаме с какво да се похвалим, имаме много хубави млади вина. Създадохме го в период на криза 2008 – 2009 г. За нас те са предизвикателство, като идеята ни беше да развием туризма и да превърнем любимия град в привлекателна туристическа дестинация, на която не влияят климатичните условия, защото Пловдив има огромен потенциал и културно-историческо наследство. Той е и център на район, където се прави най-доброто вино в страната“, посочи при откриването председателят на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев, който е инициатор и организатор на форума.
„За 13-та поредна година Дефиле на младото вино ще привлече хора от цялата страна, които ще посетят Пловдив и Стария град. Община Пловдив с радост продължава да подкрепя събитието и със сигурност ще го прави и занапред“, посочи в приветствието си кметът на Пловдив Здравко Димитров.
„Пловдив е район, известен с лозаро-винарството, а и с много добри проекти за винен туризъм. Истината е тук, в чашите на щастливите хора. Пожелавам ви здраве и да посрещнете още по-благодатна година, да се радвате на своя труд и на здраве в семейството“, заяви при откриването министърът на туризма Стела Балтова. Тя отвори първата бъчва младо вино и вдигна наздравица заедно с кмета на Пловдив Здравко Димитров, областния управител Ангел Стоев, председателя на Общински съвет инж. Александър Държиков, ректора на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов и инж. Любозар Фратев. Официалните гости обиколиха 16-те локации из Стария град и поздравиха участниците в Дефилето.
Няколко млади вина представя на своя щанд ВИ „Юстина“ в Гражданския клуб. Сред тях се открояват Блан, създаден от 50% Коломбар, 30% Семийон и 20% Шардоне, както и Розе, в което се съчетават 40% Мерло и по 30% Мавруд и Каберне Фран. И двете предложения са последна реколта и все още не са бутилирани. „През януари – февруари ще ги бутилираме и ще ги представим на „Винария“, коментираха представителите на винарската изба.
В уютния двор на Етнографския музей са разположили свои щандове „Басареа“, „Логодаж“, „Двор#1“ и винарската изба на Аграрния университет, както и вкусните храни на „Райя“. „На Дефилето сме щастливи да представим две свои творения. Мерло под името „X barel“, което кръстихме така, защото е направено от 3-те ни най-добри бъчви. То е само 873 бутилки и се гордеем, че 600 вече сме продали. Другата ми голяма гордост е "Dilettante", който обединява сортовете Каберне Совиньон, Каберне фран, Мерло и Марселан. Носи това име, защото дилетантът е самодеец, който е отдаден на направеното от него. Аз също съм самодеец в сферата на виното“, споделя бившият съдия и основател на „Двор#1“ Кирил Николов.
На щанда на винарската изба на Аграрния университет откриваме лимитирани серии от бели, червени вина и розе, което печели дамската аудитория. „Розето ни е най-харесваното вино от дамите. То е създадено от Гренаш, Сира и Мурведър, като водещ сорт е Гренаш (около 70%). Притежава аромат на малини, който доминира. Създаваме оптимални условия на зреене на лозята, за да получим органичен състав на гроздето, който след това да обработим и да получим вино без никакви добавки. Единствено сме добавили дрожди за ферментация и сулфити, за да инактивираме окислителни ензими, които са позволени в био вината. Ползваме опита и на колеги от Австралия“, коментира ръководителят на винарската изба на АУ инж. Ламбрин Топузлиев. Той уточни, че представят и бели вина, които печелят почитатели. Сред тях се откроява вино, създадено от 90% Совиньон блан и 10% Шардоне, което има запомнящ се послевкус и е по-разпознаваемо от професионалните дегустатори. Инж. Топузлиев каза, че се гордеят със Сира, която е вече старо вино и отличено със златен медал преди 3 години. Той допълни, че са подготвили специална дегустация за ценители на интересни вина в събота.
За втора поредна година в Дефилето участват напитки от италианската област Венето, разпознаваема с традиционното просеко и вина от сортовете Глера, Пино ноар, Мерло, Пино гриджо и др. На щанда си в Балабановата къща представят изключително богато разнообразие от бели, червени вина и розе просеко, което се радва на любителите на типичните италиански напитки. “Създадено е от 80 процента от характерния за Северна Италия сорт Глера (Просеко) и 20 процента Пино ноар, като има лек, ненатрапчив вкус, плодов ароматен нюанс, но гордост за нашите технолози е червеното Vitae 2310, което e в световните топ класации за квалитетни вина“, коментира представителят на Vescovado Владислава Цветанова.
Сред изложителите, които се радват на вниманието на дамите е щандът на малиновото био вино „Кубера“, отгледано на 450 метра надморска височина в Розовата долина. Миналата година то бе отличено от международното жури на конкурса „Вино и гурме“ за чудесно съчетание на вино с гурме. В Балабановата къща създателите на напитката Деси и Людмил представят различни опаковки от малиновото био вино, както и розова вода с изключително качество, подходяща за дегримиране и защитаваща кожата от атмосферните влияния.
Дефилето на младото вино се организира от Съвета по туризъм със съдействието на Община Пловдив и Университета по хранителни технологии, в партньорство с Аграрния университет и Медицински университет, както и с бизнес и неправителствени организации в сферата на туризма и културата. Тази година форумът е под патронажа на Министерството на туризма. Фестивалът се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г. Събитието преминава при строго спазване на противоепидемичните мерки, наложени от Министерството на здравеопазването.

 

Автор: Екатерина Кючукова

Main Menu