Ученик с тежко изгаряне - стъпил в необезопасена купчина жар на двора в училище

03 Дек 2021 09:39

11-годишен ученик е с тежко изгаряне на краката заради инцидент в основното училище "Петър Бонев" в Перущица, където учи.

В двора била изсипана купчина жар, в която петокласникът стъпил, докато играел. Жарта не била обезопасена. Изхвърлили я от котелното на парното отопление.

Сред инцидента в сряда момчето е оперирано в Клиниката по изгаряния в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

„Вчера от училището се обаждат на съпруга ми, че синът ни Александър си е изгорил двата крака, в зоната, където се изхвърля жарта. Той, незнаейки за нея, пада и се запалват обувките и чорапите на детето. Има изгаряне 2-3 степен по краката и дясната ръка“, съобщи за Радио Пловдив майка му Пепи Тотова – Коловска.

Майката е категорична, че е недопустимо такова нещо да се случва в двора на училището, където децата играят, и добавя, че това е втори инцидент в рамките на една учебна година.

"Детето е стабилно, а докторите тук са големи специалисти. Състоянието му се подобрява. Засегнати са и двете крачета. Той не е знаел за жарта - разказа бащата на детето, цитиран от Нова тв. - Когато инцидентът се е случил, е нямало нищо, което да сигнализира за наличието на жаравата. Според мен мястото за изхвърляне на пепелта не е там.”

Директорът на училището Бойко Иванов обясни, че параджията е изсипал горещата жар на определеното за целта място, без да я обезопаси. "Той е постъпил безотговорно, но е добър работник. Още вчера заяви, че ще напусне. Тече вътрешна проверка в училището, а след нея всички, които имат отношение - от учители, през служители до директора ще понесем отговорността", заяви директорът Бойко Иванов и призна, че е допуснато грубо нарушение на изискванията за безопасни условия на труд.

Мястото, където се изсипва жарта от котела на пелети, вече е оградено и обезопасено, увери той.

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и образува досъдебно производство.

То е за причиняване на телесна повреда от немарливо изпълнение на правно -регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Предвиденото в Наказателния кодек наказание е до 2 години лишаване от свобода или пробация.

Днес започват разпити.

Срокът за приключване на разследването е двумесечен.

Main Menu