16-годишен е стрелял по автобусите, фукал се пред приятели с въздушен пистолет

22 Дек 2021 13:26

16-годишен младеж е задържан за 24 часа за стрелбата по автобуси на градския транспорт в Пловдив на 18 декември, съобщиха от полицията в града.

Четирима непълнолетни се събрали на площадка, водеща към Античния театър, за да хапнат и послушат музика, един от тях обаче се похвалил с въздушен пистолет. За да покаже на приятелите си колко е добър, той произвел изстрели по 10 превозни средства.

Три сачми попадат в стъклата на автобуси и ги повреждат. Според данни на служител от градския транспорт става дума за щета от около 1000 лева на прозорец. Младежите обаче дори не разбрали, че са засегнали рейсовете, защото веднага след стрелбата превозните средства влезли в тунел.

Със същия пистолет по-рано е стреляно и по кенчета. Не е ясно откъде се е сдобил младежът с този пистолет, защото няколко пъти променя версията си откъде го е закупил. Това не е оръжие по смисъла на закона, но е достатъчно силно, за да нанесе щети, уточниха от полицията и поискаха да се промени законът и въздушните пистолети и пушки да подлежат на регистрация.

Органите на реда разследват версията, че оръжието закупено с чужда лична карта.

Наблюдаващият прокурор ще прецени за какво да повдигне обвинение - дали само за повреждане на недвижими вещи или за евентуално хулиганство, или за двете. Задържаният младеж не е криминално проявен, учи в елитно училище, обявиха още от МВР-Пловдив.

Main Menu