Община Пловдив обмени опит с експерти от Полша и Гърция за зоните с ниски емисии

27 Ян 2022 18:54

 

Община Пловдив бе домакин на международен онлайн форум на тема „Зони с ниски емисии – добри практики и идеи“. На събитието презентираха представители на общините Краков, Солун, Пловдив и София.

Срещата беше открита от кмета Здравко Димитров, който очерта основните теми. „Въвеждането на нискоемисионни зони е едно от важните и все по-належащи решения, с които да подобрим показателите за чистота на въздуха. Нужен е диалог с гражданите, както и професионален анализ и споделен опит“, каза кметът и допълни, че се надява в рамките на форума да бъде споделен опит, който да помогне в усилията на общината за намаляване на вредните емисии.

Опитът на Краков бе представен от Лукаш Франек, директор по транспорта в общинската администрация. Той сподели, че през 2019 г. Краков предизвиква сериозен интерес с пилотен проект за въвеждането на зона с ниски емисии в рамките на 6 месеца в един от кварталите на града. Инициативата се оказва успешна и предизвиква публичен дебат по темата. „Хората имаха интерес към идеята, което доведе до практически действия свързани с въвеждането на такъв тип регулации“, споделя още Франек и допълва, че продължават да работят по зоните. Краков е първият град в Полша, който изцяло е забранил използването на въглища за отопление, което от своя страна е довело до сравнително подобряване на качеството на атмосферния въздух.

„В Солун имаме добре оборудвана мрежа от станции за наблюдение и измерване на замърсяването на въздуха. Те са маркирани върху специална карта. Сензорите са разположени в целия град, а с помощта на мобилно приложение можем да следим показателите и да информираме гражданите за състоянието на околната среда“, споделя зам.-кметът по околна среда в Солун Сократис Димитриадис.

Мнения за въвеждането на нискоемисионни зони в България изразиха от Българската петролна и газова асоциация, според които е необходима национална политика в дългосрочен план в тази посока. Добра практика от бизнеса бе представена от Тракия икономическа зона, които работят по въвеждане на първите въглеродно неутрални индустриални зони.

Методиката си за разработване на нова програма за качеството на въздуха до 2026 г. споделиха експерти от Столична община.

„Трябва да обединим усилията си, за да имаме резултати. Това е първият от поредица форуми, с които имаме за цел да активираме обществеността и да създадем мрежа от партньорства за справяне с предизвикателствата с мръсния въздух“, с тези думи зам.-кметът по екология Анести Тимчев закри форума.

В онлайн срещата присъстваха още и представители на дипломатическия корпус, общините Кавала, Кастория, Националното сдружение на общините в Република България, Камарата на строителите в България, сдружение „За Земята“, EVN – Пловдив, Енергийна агенция – Пловдив, Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив и др.

Main Menu