Глоби заплашват България заради мръсния въздух

27 Ян 2022 19:16

Проектът за Водния цикъл на Пловдив е със сериозно забавяне и проблеми, а заради нарушенията на общината при справянето с мръсния въздух, страната ни е заплашена от нови санкции. Това заяви в Пловдив вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов, предаде радио Пловдив.

Той уточни, че ще направи всичко възможно да продължи финансирането на водния проект по оперативна програма „Околна среда“, въпреки огромното забавяне. Това може да стане, чрез т.нар. фазиране или прехвърляне за следващия програмен период. До понеделник трябва да се изготви доклад до Европейската комисия за реалния напредък и очакванията по проектите по програмата.

Относно замърсяването на въздуха Сандов отбеляза, че Община Пловдив, заедно с други четири региона в страната, е в нарушение и заради това България е заплашена от нови по-високи санкции. Минималната санкция от първото осъждане на страната ни от съда в Люксембург до следващото, което предстои е 10 милиона лева. Предстои тя да се увеличи до 20 милиона, каза още Сандов с амбицията да не се допуска плащането на тези допълнителни глоби да не е повече от една година.

Пред медиите , и в присъствието на областния управител на Пловдив Йордан Иванов, Борислав Сандов анонсира поредната смяна в ръководството на Басейнова дирекция – Източнобеломорски район. Постът на досегашния директор ще заеме юристът Георги Велев.

Main Menu