Печат на тази страница

Четири книги за войната в Украйна и Близкия Изток ще представи пловдивският журналист бетеанец Георги Найденов

17 Май 2022 08:51

 

 

Четири книги за войната в Украйна, за конфликтите в Афганистан и Карабах ще представи пловдивският журналист-международник Георги Найденов. „Войната в Украйна – отново мъка и сълзи“, „Афганистан – гробница на империи“, „Афганистан – хаос и отчаяние“ и „Карабах – национални истории, национални съдби“ са новите творби на известния майстор на перото, който дълги години от своя половинвековен професионален път отдава за отразяване на конфликти от горещи точки на света.
На творческа среща под надслов „Войната и мирът” историкът, публицист и общественик Асен Димитров – Феликс ще въведе читателите в основните теми, които вълнуват Георги Найденов в книгите му за войната, за конфликтите в Близкия Изток, за отношенията между хората и лидерите.
В новата си творба „Войната в Украйна – отново мъка и сълзи“ авторът разкрива генезиса на конфликтните точки в отношенията между Украйна и Русия.
„Войната и мирът, както и гневът и помирението в ожесточения конфликт Украйна – Русия и като необходимост, освен извор на мъки и страдания носят заплаха и тежка участ за победените. Нека не губим вяра в човечеството. Според Махатма Ганди човечеството е океан. И ако няколко капки на океана са мръсни, океанът не се замърсява. Доверието е мъжество, верността – сила…“, се казва в книгата на Георги Найденов. Според него тероризмът е най-сериозната заплаха за света и човечеството в 21-то столетие, „който е необявена, жестока, алогична и дълбоко аморална по своята същност война срещу цивилизацията, свободата и демокрацията“.
Творческата среща „Войната и мирът“ ще се проведе от 17.30 часа на 18 май 2022 г. в „Арт хаус“ (бул. „Цар Борис Трети Обединител“ № 65).

 

Георги Найденов е доктор по право. Дисертационният му труд е посветен на европейските стандарти за повишаване на административния капацитет при кризи и конфликти, различни от война.
Отличен е с приза „Златното перо” на СБЖ през 2011 г. за студията му „Априлското въстание в глобалния свят и богослужебната прослава на жертвите”, а през 2019 година е удостоен със специалната награда на Съюза за книгата „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието” и за приноса му в изграждане на паметна плоча в памет на военните кореспонденти, които са отразявали действията по време на Руско-турската война.
Основател е на първия обществен вестник за хуманен начин на живот, човешка справедливост и милосърдие „Help the needy” и на в-к «Светът без грим» - за публицистика и култура. Георги Найденов е въвел първите академични курсове в Източна Европа по „Бежанско право” в Пловдивския университет в партньорство с Института по правни науки към БАН, на които са придобили специализация 174 юристи. По-голяма част от дипломантите участват като доброволци в програмите „Трудово аташе” и „Журналистически омбудсман”. Найденов инициира и създаването на първия център за интеграция на лица и семейства, на които българското правителство предоставя териториално убежище и за такива с бежански статут. По време на кризата в Косово, Босна и Херциговина фондацията с подкрепата на СБЖ организира рехабилитационни семинари на семействата на загиналите журналисти. През годините организацията изпраща хуманитарни помощи по време на кризите в Беслан, Ливан, Сирия и Ирак.
Георги Найденов е автор на повече от 20 книги. Участник е в множество форуми, посветени на проблемите на мира и човечеството, както и безопасността на журналистическите екипи, отразяващи кризи и конфликти, различни от война. Преди 7 години прави премиера на книгата „ООН – 70 години в служба на мира чрез добротворчество” в Сеул. По повод домакинството на родния си град като Европейска столица на културата написа и издаде на български и английски език „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието”. През 2020 година създава две книги, посветени на мира и човечеството.
Основател и директор е на международния филмов фестивал „Балфест” с мото: „Изкуство - Да! Насилие и тероризъм - Не!”. Президент е на Международната академия по журналистика – ЕВРОПРЕС, която подпомага пратениците на медиите в зони на военни конфликти, бедствия и кризи. Организира курсове за подготовка и развитие на културната дипломация, която обезпечава сигурността по света.

Main Menu