IAI ще представи част от най-модерните си ПВО и радарни системи на изложението ХЕМУС 2022 в Пловдив

30 Май 2022 13:26

Една от водещите отбранителни компании в света - израелската държавна Israel Aerospace Industries (IAI), ще представи част от авангардните си авиационни технологии, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и радари на изложението ХЕМУС 2022, което ще се проведе от 1 до 4 юни 2022 г. в Пловдив (IAI очаква гостите си на Павилион 3, Щанд #Т1). Като едно от водещите изложения за отбранителна техника в Източна Европа, ХЕМУС предоставя на IAI възможност да демонстрира най-съвременните си технологии, да създаде нови и да разшири вече съществуващи партньорства с български и други европейски компании.

 

IAI ще покаже редица от своите цялостни решения, с фокус върху авиационните, ПВО и радарни системи. Компанията ще представи следващото поколение на високо оценявания многофункционален радар (MMR) ELM-2084, който ще бъде предложен на България в предстоящия нов етап от търга за нови радарни системи. Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално сътрудничество, което ще донесе ползи на българската индустрия.

 

На щанда на IAI ще бъдат показани още: усъвършенствано и интегрирано решение срещу заплахи по въздуха – BARAK MX, която е революционна система за ракетна и противовъздушна отбрана; HERON UAS - безпилотна летателна система за стратегически и тактически мисии на средна надморска височина; ROTEM - боеприпаси с вертикално излитане и кацане (VTOL); PCL (ELK-7080) - пасивна кохерентна система за определяне на местоположение; системи и сензори за усъвършенствани бойни превозни средства като OTHELLO (ELO-5220) - система за откриване на огън; StormGuard (ELM-2135) - многомисионна радарна система за превозни средства; и WindGuard (ELM-2133) - радар с фазирана решетка за активна защита.

 

Радарът MMR е на въоръжение в армиите на редица страни по света и се е доказал в бойни действия. Той комбинира оперативни мисии за противовъздушна отбрана и за въздушно наблюдение. Съвместим е с отбранителните системи на НАТО. Радарът MMR открива и класифицира заплахи, като предоставя на оръжейните системи данните, необходими за неутрализиране на тези заплахи в един и същи момент. Благодарение на усъвършенстваните си възможности за проследяване, той осигурява точна ситуационна осведоменост, открива и идентифицира нисколетящи обекти.

 

MMR се справя едновременно с множество мисии, в това число противовъздушна отбрана срещу самолети, безпилотни летателни апарати (БЛА) и дронове, артилерия, идентифициране, локализиране, контрол и прехващане на изстреляни ракети, като същевременно установява както стартовата, така и очакваната позиция на удара. MMR е и „мозъкът“ на доказалите се системи за противовъздушна и противоракетна отбрана на Израел като Barak MX, “Железен купол” и “Прашката на Давид”. До момента са доставени над 150 такива радарни системи на клиенти по целия свят. В Централна и Източна Европа MMR, който е разработка на дъщерната на IAI - ELTA Systems, вече е закупен от три държави - Чехия, Унгария и Словакия.

 

Боаз Леви, президент и главен изпълнителен директор на IAI, коментира: “IAI очаква с нетърпение да участва в изложението ХЕМУС, за да покажем нашите авангардни технологии пред представителите на други компании от региона и света. Системите ни отразяват трупания с десетилетия опит и иновативния дух, заради които IAI е световно признат лидер в индустрията. Очакваме да създадем нови партньорства и да разширим съществуващите, като продължаваме да внедряваме и развиваме усъвършенствани технологични решения."

Main Menu