Чехия търси български партньори за космически проект

31 Май 2022 11:25

Чехия търси български компании за изграждане на сонда, която да кацне на Луната през 2030 година. Това стана ясно по време на българо-чешки бизнес форум, проведен в Международен панаир Пловдив по инициатива на почетния консул доц. Иван Соколов, посланика на Чехия у нас Н. Пр. Лукаш и заместник-кмета на Бърно Петер Хладик.
„Нашата компания заедно с Търговската камара в Бърно са в основата за създаване на клъстер, който организира дейността по проекта между всички фирми и университети в Чехия. За да се осъществи безпилотната мисия, имаме нужда от партньорство. Става въпрос за първата космическа мисия по Европейска програма, която няма да бъде водена от западните страни. С този проект искаме да покажем, че заедно с учени и бизнес от Източна и Централна Европа можем да участваме в мисии за изследване на Луната и да допринесем за развитие на световната космическа наука“, каза мениджърът на клъстерът Петр Капоун. Той уточни, че разполагат със сателит около 300 кг, който работи за Европа, Азия, Африка, както и със сателитни системи със собствено оборудване и телекомуникации.
„Бъдещето на панаирното дело е в иновативните решения, базирани на професионален опит и модерна визия за справяне с предизвикателствата пред бизнеса“, подчерта главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов, който е и почетен консул на Чехия в Пловдив. Той оцени срещата като ползотворна и перспективна за двустранните отношения.
По-късно участниците в българо-чешкия бизнес форум разгледаха панаирния комплекс, който се подготвя за откриването на специализираното изложение ХЕМУС 2022 (1 - 4 юни). В него български компании дават заявка за иновации от световен мащаб. Сред тях и създадена преди 3 месеца бронирана машина с камери, дисплей управление, с осигурена радиовръзка и съвременно обурудване, което на 80% е произведено у нас.

Main Menu