Министърът Иванов: Земеделските производители ще получат адекватна помощ за щетите от градушката

03 Юни 2022 15:25

Земеделските производители ще получат адекватна помощ за щетите от градушката. Държавата е направила всичко необходимо и в момента, в който стопаните подадат заявления за подпомагане, за да се обследват площите, те ще бъдат обезщетени.

Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов в парламента по повод падналата градушка в Садово на 31 май.

Градушка порази 10 000 дка обработваема земя в Садово, част от тях бяха напълно унищожени. Стана ясно, че прелитащ граждански самолет попречил да се обстрелват градоносните облаци над района.

 

Заради градушки всички насаждения на територията на Златоград и района бяха увредени. Почти изцяло е унищожена реколтата в община Неделино. Поражения има и в общините Мадан и Девин. Градушка удари и землището на Симитли и околните села. Увредени са земеделски площи и овощни дръвчета.

По-рано днес климатологът проф. Георги Рачев обясни, че тoзи месец има голяма вероятност от градушки - "ние сме във върха на градобитността".

Иванов призова земеделските производители да подадат заявления пред общинските служби в 7-дневен срок, за да могат да бъдат обработени, да се прегледат всички пропаднали площи, да се оцени степента на пропадане на реколтата и обезщетенията да бъдат изплатени във възможно най-кратък срок.

Аграрният министър увери, че МЗХГ е направило всичко необходимо, като за ракетен и самолетен способ за борба с градушките са осигурени 13,5 млн. лв. за покриване на територията на страната.

 

По предварителни данни на земеделски производители са засегнати 10 – 11 хил. дка.

Тази година в държавния бюджет са предвидени 5 млн. лв. за обезщетения на земеделски стопани в резултат на неблагоприятни климатични условия.

Министърът призова земеделските производители да застраховат своята продукция, защото държавата всяка година предвижда бюджет, за да покрива 65% от стойността на застрахователната полица за плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, което представлява максимален интензитет, разрешен по европейски регламент.

По данни на Министерството на земеделието към 12 ч. днес са подадени 20 заявления от земеделските стопани с общ площ 1450 дка.

 

Main Menu