Проф. Моллов за ''документацията'' с около 100 хил. лв. за шефа на БАБХ: Пари не съм носил

15 Юни 2022 20:13

Пари не съм носил. Фактите са обект на следствена тайна, която не може да се разкрива. Така проф. Пламен Моллов отговори на въпроса предлагал ли е подкуп на шефа на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов пред БНТ.

Въпреки че парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията не можа да го открие, Моллов даде интервю пред БНТ. Той обясни, че търпеливо е изчакал, за да види докъде ще стигне "кампанията", като според него са минати всякакви граници.

Преди дни директорът на БАБХ разкри, че е получил папка, пълна с около 100 хиляди лева вместо с документи от предшественика си проф. Моллов. Даскалов вече е и с охрана.

Попитан дали е оказвал натиск Моллов заяви, че много внушения, обвинения и квалификации са се направили спрямо него. "Това е един опит за политическа публична дискредитация, който има за цел да отклони вниманието от това, че управляващите влизат от криза в криза и не могат да се справят. Аз съм много удобна мишена. Вече има досъдебно производство и специализираните органи ще установят истината. Поводът да се срещна с Христо Даскалов беше идеята ми да организираме обучение на служителите в БАБХ", каза той.

Той призна, че е водил такъв разговор с шефа на БАБХ, но няма ситуация, в която да коментира нещо повече, защото има досъдебно производство, което не позволява конкретни внушения и факти да се коментират.

 


Относно неявяването му в парламентарната антикорупционна комисия Моллов коментира, че не се е крил, но е "напълно изумен", че цялата държавна машина е впрегната срещу "един нормален човек":

"Тази сутрин говорих с председателя на комисията (Михал Камбарев - бел.ред.), беше спокоен и уважителен разговор, в който изясних личните причини, по които нямаше как да присъствам на заседанието и изразих моята пълна готовност следващата седмица след понеделник, който и ден и час посочат, да се явя и да кажа всичко, което мога да кажа".

По думите му онова, което може да се случи в антикорупционната комисия, има две теми. "Първата е внушенията, които изискват специализираните органи да се произнесат дали твърденията са верни или не. Втората е професионалният разговор, който си мисля, че ще бъде по-удачен в комисията по земеделие", каза още той.

За връщането на държавния контрол върху ГКПП "Капитан Андреево", където вече няма частна фирма, през която да минава проверката на преминаващите тирове с храни проф. Моллов коментира, че изнасянето на услуги, свързани с контрола, към частни оператори, е дейност в целия ЕС.

Според него държавността на "Капитан Андреево" никога не е изчезвала, защото контролът минава през служители на Гранична полиция, на Агенция "Митници" и на БАБХ, а лабораторията е просто един изпълнител.

Според него колко е печалбата на час може да се каже, след като бъде направен анализ.

"Числата, които чух в медийни публикации, нямат нищо общо с това, което аз си представям. Нямам точна информация, но тарифите за контрола и анализите се определят от Министерския съвет с постановление, така че държавата или си свършва работата докрай, или не", допълни той.

Main Menu