Георги Гьоков: В този парламент ще бъде доста сложно съставяне на друго правителство

20 Юни 2022 13:05

„В рамките на този парламент ще бъде доста сложно съставяне на друго правителство”. Това каза министърът на социалната политика Георги Гьоков, който, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, присъства на откриването на панаира в Пловдив.

Десетото юбилейно издание на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика започна днес в Международен панаир Пловдив. В следващите три дни панаирното градче ще бъде територия за множество делови срещи, научни конференции, дискусии за обмяна на опит и създаване на партньорства. В изложбения базар участват повече от 100 социални предприятия и кооперации от сектора на леката промишленост – дрехи, козметика, сувенирни и ежедневни стоки за бита, здравословни храни и еко продукти.
„За нас, от Международен панаир Пловдив, е изключителна чест да домакинстваме събитието, което съчетава най-висшите човешки ценности: солидарност, взаимопомощ и съпричастност. Изправени пред икономическите предизвикателства на днешния ден, ние вярваме, че само заедно, обединени и ангажирани можем да се справим с трудностите“, каза при откриването главният директор на Панаира доц. д-р Иван Соколов. Вицепрезидентът Илиана Йотова в словото си изтъкна изключително добрите условия, създадени от Международен панаир Пловдив, и благодари на ръководството за десетилетната подкрепа на форума. „Днес тук сме представители на всички институции. Това е не само жест, а ясен общ ангажимент, че ще развиваме социалната и солидарната икономика – както с помощта на Европа, така и със собствени усилия“, заяви Илияна Йотова. Тя призова този тип икономика да заеме ключово място в оперативните програми, които втора година са в застой, и в проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост. „Благодаря на академичните среди за представителството им на форума. Това е гаранция за бъдещите специалисти, които ще решават проблемите на социалната и солидарната икономика“, подчерта вицепрезидентът, преди да пререже лентата заедно с кмета на Пловдив Здравко Димитров. В своето приветствие пловдивският градоначалник сподели как местната власт може да създава работни места за хора с увреждания. „Вече три години Социалното предприятие в Пловдив осигурява възможност на хората със специфични потребности да развиват таланта си, а не да разчитат на помощи“, каза Здравко Димитров.
Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков акцентира върху ролята на социалната икономика в нейния хоризонтален характер и изтъкна основното значение на форума. „Той се утвърди като традиционен и важен за споделяне на опит и ноу-хау, за дискусии и срещи, за очертаване на приоритети и насоки на развитие“, каза той. Министър Гьоков благодари на комисаря за работни места и социални права Никола Шмит, който по думите му е „най-ревностният посланик на тази политика в Европа и у нас и неговото присъствие е знаково днес“.
„Европейският форум за социална икономика тук, в Пловдив, чества своето десето издание и се развива добре, но ние също сме предоставили 12 милиона евро от ЕК и 22,5 милиона евро от Европейския социален фонд за развитие на социалната икономика“, каза еврокомисарят в приветствието си към участниците в юбилейното издание. През следващата година Еврокомисията ще излезе с общи насоки, които да насърчат социалната икономика на всички нива, а тяхната цел е да се създаде едно справедливо и приобщаващо общество, стана ясно от думите му. Еврокомисарят поздрави България за това, че ще приеме план за развитие на социалната икономика.

На официалната церемония присъстваха още: Христо Проданов – министър на туризма, Иван Иванов – министър на земеделието, Диана Ковачева – омбудсман на Република България, Смилен Вълов – изпълнителен директор на Агенция по заетостта, Георги Титюков – заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“, гр. Пловдив, кметове на общини, представители на неправителствени организации в областта на социалните услуги.

Десетото юбилейно издание се провежда под мотото „Справедлива, солидарна и трансформираща социална икономика“. Организатори на събитието са Националният съюз на трудовопроизводителни кооперации, Министерството на труда и социалната политика и Международен панаир Пловдив.

Main Menu