Илияна Йотова е оптимист за бюджета

20 Юни 2022 13:23

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви своя оптимизъм, че актуализацията на държавния бюджет ще бъде приета и на второ четене, но ще има доста нови предложения. Тя коментира темата по време на посещение в Пловдив, във връзка с откриването на европейски форум за социална и солидарна икономика.

Според Йотова, ако актуализацията не мине, това ще бъде "пълна катастрофа".

"България определено има усещане за нови избори. Ще бъде грешка, ако тази дискусия се използва с предизборни цели", посочи тя. И допълни, че последното нещо, което трябва да прави в момента страната ни, са избори.

"Пред страната ни има важни задачи за решаване, сред които бюджетът и законите, оперативните програми са доникъде. В условията на криза и война отново ще изпаднем в последните места на всички европейски класации. Увеличава се безработицата, разтваря се ножицата на бедността, което не можем да допуснем", предупреди Илияна Йотова.

"Надявам се утре правителството и министрите да получат своето доверие и да го защитят", посочи още тя. И изрази очаквания при обсъждането на вота на недоверие да се проведе сериозна и съдържателна дискусия в Народното събрание за това какво очаква страната ни през следващите месеци.

"Много се надявам, че няма да станем свидетели на размяна на квалификации, обидни думи и изречения. Надявам се българският парламент утре да бъде на висота", каза Йотова.

"В рамките на този парламент ще бъде доста сложно съставяне на друго правителство".

 

Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, който също присъства на откриването на европейския форум. Той уточни, че дори вотът да бъде гласуван, правителството в оставка ще продължи да управлява и ще е възможно промените в бюджетите да бъдат приети. По думите Гьоков без актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване, както и на държавния бюджет, увеличение на пенсиите няма как да има.

Относно Северна Македония вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че очаква всеки момент да се събере парламентарната комисия по външна политика, за да изработи позицията на България във връзка със заседанието на Европейския съвет, което започва след броени дни. Йотова обясни, че не е запозната със съвместния двустранен протокол между България и Северна Македония, и отказа да коментира кой би бил най-добрият ход за България по отношение на съседката ни.

Main Menu